Oblíbené české moučníky

31.03.2012 11:26

 

Oblíbené české moučníky
 
Jestliže nevíte, co dobrého a voňavého upéct tentokrát, tak české domácí moučníky jsou chuťově, barevně, aromaticky a tvarově nepřekonatelné. Můžete si udělat například buchtu, řez, roládu, závin, nebo třeba muffiny. Udělat můžete také samozřejmě i nepečený moučník, který je neméně dobrý. České moučníky mají bohatý obsah sacharidů, jako jsou cukry a rostlinný škrob, proto jsou v naší stravě velmi důležitým zdrojem energie a sytivosti. 
 
Upéct si můžete třeba výborné domácí šťavnaté ovocné koláče, nadýchané buchty, křehké záviny a mnoho dalších, ale vždy jejich chuti a vůni neodoláte, protože už jen ta vůně, která se line z trouby při pečení, se nic nevyrovná. Takové vůni většinou neodolá ani ten, který dlouho poctivě drží jakoukoliv dietu a kdo opravdu odolá, zaslouží velkou pochvalu, protože se jistě musí hodně přemáhat. 
 
Existuje spousta výborných receptů jak v různých kuchařkách, tak i na internetu, ale úplně ty nejlepší jsou ty staré, po našich babičkách. Ve starých receptech, skoro v každém druhém najdete český rum. Není to z toho důvodu, že by předci byli alkoholici, ale že dodává moučníkům tu správnou chuť. Dnes se v mnoha receptech objevují rumové tresti, ale to už není ono, zdaleka lépe bude chutnat moučník s pravým českým rumem a to i dětem a lidem, kterým normálně rum nechutná. Každému moučníku dodá tu správnou chuť. 
 
Ono už i na vánoce, komu by nechutnali rumové kuličky, a kapka rumu se může přidat i tam, kde jindy není moučník nijak významně chutný a určitě budete potom mile překvapení. Můžete si také udělat třeba rumové řezy, koláčky, nebo jen rumovou čokoládu. Mezi moučníky se řadí i méně sladké pečivo, hlavně pečivo z kynutého těsta jako jsou vánočky, buchty a koláče, které jsou mnohdy i vítanou přesnídávkou, ale převážně se podávají k snídani, odpolednímu čaji nebo ke kávě. 
 
Jestli se chystáte upéct svůj úplně první moučník nebo se jen chcete v pečení dobrot z těsta zdokonalit, doporučuji ty
vyzkoušené a léty prověřené recepty na přípravu tradičních českých moučníků, rozhodně se nevyplatí experimentovat.
Upéct můžete například dobroty z křehkého, odpalovaného, listového, závinového či piškotového těsta. Ty zkušenější už mohou vyzkoušet třeba jablka v županu, různé krémy, dorty a dezerty, vdolky, rolády, vánočky a mnoho dalších. Při nečekané návštěvě nebo rodinných oslavách se hodí různé čajové pečivo, marokánky, kokosky, slané tyčinky a další. Naopak když chcete moučník místo obědu, můžete udělat různé ovocné knedlíky, lívance nebo palačinky. Ovšem pozor, moučníky by neměli být pravidelnou součástí každodenní stravy, přispívají totiž k nežádoucí obezitě.
 
Autor - jessynka
Tento článek je také publikován na stránkách Chytrá Žena.cz, pro které byl mnou napsán. Kopírování zakázáno!