Nejčastější zimní úrazy

16.11.2011 20:54

 

Nejčastější zimní úrazy

 
Zimní měsíce jsou obdobím s největším výskytem úrazů a to především podvrtnutých kotníků, kolen, různých pohmožděnin a zlomenin rukou či nohou. Nejčastějším úrazem jsou uklouznutí na sněhu a ledu a protože se člověk při pádu nejvíce chrání rukama, případně na ně padne nebo si je nepříjemně zalehne, je nejvíce zlomenin rukou. Jsou ale i různá zranění dolních končetin, většinou se jedná o pohmožděniny nebo také podvrtnutí. Velmi časté jsou také zlomeniny prstů a zápěstí, nebo dokonce zlomeniny kosti vřetenní. 
 
Velmi časté jsou úrazy při zimních sportech. Nebezpečí úrazu hrozí jak při lyžování, bruslení a snowboardingu, tak i při obyčejném bobování, sáňkování, koulování či jízdě na klouzáku. Proto je vždy třeba dodržovat jistá pravidla, aby riziko zranění bylo co nejmenší. Nikdy nejde říci, zda jsou více ohroženi začátečníci, nebo zkušení lyžaři či snowboardisté, kteří zkoušejí různé kreace a mají rádi jízdu mimo sjezdovky. Úraz se může stát například pokud je špatně vybraný terén co se dovednosti lyžaře týká, příliš těžký svah a velký sklon, kde nezkušený lyžař jede rychleji a nezvládne to, fyzicky nepřipravený lyžař, na přeplněných sjezdovkách, kde se motají zkušení i nezkušení lyžaři, snowboardisté i děti, zde může lehce dojít ke srážkám.
 
Úrazy právě na sjezdovkách bývají často závažné, protože při rychlé jízdě jsou často postiženy žebra, hlava, dochází k řezným ranám a zlomeninám. Nejlepší ochrana a to nejen začátečníků a dětí by měla být ochranná přilba. K mnoha zraněním dochází při špatné viditelnosti nebo také při nesouvislé sněhové přikrývce. Také carvingové lyže jsou více nebezpečné než ty klasické, protože se na nich snadno dostává do vysoké rychlosti a ty se pak hůře ovládají. Ještě více je nebezpečný snowboarding, při tomto sportu se zraňuje více lidí než na lyžích. Jsou zde časté zlomeniny vřetenní kosti na předloktí a zlomeniny zápěstních kůstek. Mimo zlomenin hrozí řezné rány způsobené přímo prknem. 
 
Naopak jako bezpečné jsou považovány běžky, na nichž dochází k vážnějším zraněním jen velmi zřídka. Běžkaři mívají často zranění kotníku a rukou, při pádech se mohou zranit jen o lyže a hole. Při bruslení by jste měli mít vždy přilbu, protože velmi nebezpečný je pád hlavou na tvrdý led. Ruce si chraňte rukavicemi, protože při najetí druhého bruslaře ostrými noži bruslí, mohou způsobit nepříjemné pořezání. Také je dost nebezpečné bruslení na přírodních kluzištích, hrozí prolomení ledu, proto si musíte být vždy stoprocentně jisti, že je dostatečně zamrzlý. 
 
I když někdo považuje boby za bezpečné, opak je pravdou. Právě na bobech je spousta úrazů a hlavní příčinou je nevhodně zvolený terén, kdy na nerovnostech boby nadskočí a dítě pak dopadne na jejich tvrdý okraj. Dítě si tak zraní nejčastěji krk, hlavu nebo záda. Pokud chcete boby bezpečnější, pořiďte dítěti raději s brzdami, které lze alespoň trochu ovládat. Jako hodně nebezpečné se také považují talíře se dvěma držadly po stranách, které dosahují vysoké rychlosti a jsou zcela neovladatelné. I některé typy klouzáků mohou dosahovat vysoké rychlosti a tím být pro dítě nebezpečný. Také by malé děti neměly jezdit samy na saních a svah by měl mít dostatečně dlouhý dojezd, kde se dá bezpečně zabrzdit. I při sáňkování pro bezpečí můžete dát dítěti například lyžařskou helmu. 
 
Autor - Markéta