Naše fena rodí

16.11.2011 20:50

 

Naše fena rodí

 
Jestliže už nastala doba porodu, měli by jste se na ni připravit. Předem zajištěný veterinář by měl být samozřejmostí, který by byl ochotem v případě potřeby neprodleně přijet k vám domů a fence pomoci. Někdy postačí i rada po telefonu, ale tento veterinář, by měl znát předem zdravotní stav fenky. Březost trvá 58 až 67 dní, ale někdy dokonce až 72 dní, většinou při větším množství štěňat nastupují první příznaky porodu dříve, při malém vrhu, nosí fena štěňata velmi často déle. Prvními příznaky blížícího se porodu jsou opadnutí pánevních vazů, vulva se zduří a oplošťuje se partie mezi sedacími hrboly. Také sliznice vchodu do pochvy zčervená a hlenovitý průhledný výtok zůstává viset na špičce vulvy a čirý výtok je důsledkem uvolňování hlenové zátky z otevírajícího se děložního krčku. 
 
Připravit na nadcházející porod by se měla nejen fena ale také majitel. Většinou fena těsně před porodem nechce přijímat potravu,  většinou už týden předem výrazně omezí pohybovou aktivitu a začne jevit známky nervozity. Také si často začnou dělat pelíšky usilovným hrabáním úkrytu či trháním deky, může se objevit slintání nebo dokonce zvracení a svalový třes. Těsně před porodem asi 12 - 24 hodin dochází k poklesu tělesné teploty z 38 - 39 stupňů na 36,5 - 37,5, proto je vhodné měřit feně ke konci gravidity pravidelně tělesnou teplotu. Asi 6 - 12 hodin před porodem dochází k uvolnění děložního krčku, jeho úplnému otevření a objevují se také děložní stahy. Může se také objevit výtok plodových vod, slámově zbarvená, lehce viskózní tekutina připomínající vzhledem moč. V této fázi je fena neklidná, často močí, zalézá do tmavých míst a pokud jí máte na zahradě, buduje velmi vytrvale noru. 
 
Porod fenky probíhá ve třech stádiích, otevírání, vypuzování a poporodní stádium, kde tyto stádia na sebe plynule navazují. Ve druhé fázi začíná úplné otevření krčku děložního a zapojení se břišního lisu do porodu a končí vypuzením plodu, kde zároveň začíná třetí fáze. Pokud dojde ke komplikacím při porodu, ihned volejte veterináře, protože převoz by byl pro fenku komplikovaný a stresující, lepší je, když veterinář může přijet k vám, kde se fenka cití lépe. Pro začínající chovatele je sice někdy velmi těžké odhadnout, co je zcela normálně probíhající porod, kdy si fena vystačí jen s vaším dohledem a kdy je již nezbytné vyhledat pomoc veterináře, ale určitě je lepší nic nepodceňovat a neodvolávat se na přírodu, když je v našich silách feně a štěňatům pomoci.
 
Třetí fáze začíná vypuzením poslední placenty, což se většinou děje v odstupu několika minut po vypuzení všech štěňat. Štěňata se  většinou rodí hlavičkou napřed, ale ani zadní poloha nemusí být na škodu a nemusíte se bát, protože ještě v porodních cestách praská první z váčků, ve kterých je štěně skryto a to umožní dodatečné zvlhčení porodních cest a usnadní se tak cesta štěněte ven. Druhý obal většinou fenka rozkouše nebo rozlíže ale u prvorodiček je někdy nutné za ně v tomto okamžiku zaskočit a štěně z obalu opatrně vybalit, poté už fena většinou sama velmi intenzivním lízáním zbaví štěně všech plodových obalů a zejména touto masáží umožní nastartování normálního dýchání. Ale někdy je potřeba fence pomoci a jemným masírováním tělíčka štěně rozdýchat a osušit, vybavit zbytky plodové vody z dutiny ústní i nosní. 
 
Intervaly mezi štěňaty se pohybují v rozmezí 15 minut až 1 hodina za předpokladu intenzivního tlačení, když to bude trvat déle než hodinu, raději volejte veterináře. Až jsou štěňata dokonale očištěné, tak již za pár minut po narození mají snahu dostat se ke strukům a napít se mleziva. Sací reflex funguje u zdravých štěňat prakticky okamžitě po narození. Fenka v prvních dnech po porodu nechce většinou štěňata opouštět, musíte ji tedy vždy na chvilku vyvádět ven a někdy je dokonce nutné připravit fence vodu s krmením kousek od pelíšku se štěňaty aby se mohla napít. Nerada se vzdaluje a proto by mohla pití i krmení omezit natolik, že by mohla být zesláblá. Naopak by se spotřeba krmiva měla zvýšit protože tvorba mléka je velmi energeticky náročná.
 
Autor - jessynka