Merkur je věčný ve Šlapanicích

24.05.2010 21:39

Merkur je věčný ve Šlapanicích

 

Výstava s názvem Merkur je věčný probíhá do 22. 8. 2010 v muzeum ve Šlapanicích, Masarykovo nám. 18. Brno - venkov. Představí návštěvníkům bohatou historii i stále živou současnost legendární české kovové stavebnice, od jehož prvního uvedení na trh uplyne právě letos 85 let. Merkur,  inspirativní a zábavná hračka mnoha generací dětí, ale také jedno z největších objevů české vědy. S pomocí přístroje postaveného ze stavebnice Merkur vyrobil Otto Wichterle v roce 1961 první kontaktní čočky. Počátky stavebnic jsou datovány od roku 1918. Z Merkuru lze postavit téměř vše. 

 

Výstava se koná ve spolupráci se sběratelem a propagátorem Merkuru Jiřím Mládkem a je první větší prezentací tématu Merkur na Moravě. Zčásti se jedná o reprízu velmi úspěšné výstavy v Muzeu hlavního města Prahy, ale v expozici Šlapanické výstavy budete moci obdivovat i zcela nové, originální exponáty postavené z Merkuru, jako je například model známého Ivančického viaduktu.

 

Součástí výstavy bude i dětská dílna. Pamětníci si v ní budou moci zavzpomínat na svá dětská léta s Merkurem a mladší návštěvníci vyzkoušet, co všechno lze z této geniální české stavebnice vytvořit. Uvidíte postavenou vysokou pec, ruské kolo a spoustu dalšího. Sami si budete moci zhotovit třeba trolejbus, vláček, kočárek pro panenky, a jiné.

 

Muzeum se nachází poblíž konečné zastávky trolejbusu č.31 ve Šlapanicích. Vstupné je pro dospělé 20 Kč, pro seniory 15 Kč a děti 10 Kč.

Otevírací doba

pondělí a středa  9.00 - 12.00 a 13.00 - 17.00 hodin

úterý, čtvrtek a pátek 9.00 - 12.00 a 13.00 - 16.00 hodin

sobota a neděle 13.00 - 17.00 hodin

 

Muzeum sídlí ve starobylé budově Šlapanické scholasterie. Nachází se zde mimo jiné pozůstalostní fond významného českého krajináře Aloise Kalvody, který se v městečku Šlapanice narodil. Součástí etnografických sbírek muzea je obdivuhodná kolekce výšivkových tiskátek. Šlapanice a jejich okolí jsou také spojovány se známou bitvou tří císařů. Budova scholasterie, v níž se muzeum nachází, sloužila před bitvou jako štáb maršála Soulta, velitele IV. francouzského armádního sboru. Ve vestibulu muzea jsou nově vystaveny dva restaurované koněspřežné kočáry pocházející z přelomu 19. a 20. století. V muzeu se konají krátkodobé tematické výstavy a muzeum se ve své činnosti dlouhodobě zaměřuje na dětské návštěvníky. Ke všem výstavám jsou připravovány doprovodné programy pro školy, dětské dílny či herny, muzeum pořádá soutěže pro děti.

 

Autor - jessynka