Krásné město Vyškov s mnoha atrakcemi

01.08.2010 14:11

Vyškov

 

Jihomoravské město Vyškov je okresním městem 27 km východně od Brna. Jeho historické jádro je městskou památkovo zónou. Vyškov býval nazýván Moravské Versailles nebo také Hanácké Versailles. Místní železniční stanice se nazývá Vyškov na Moravě. Město leží ve Vyškovské bráně na horním toku řeky Hané. Po staletí představuje kulturní, společenské a hospodářské centrum regionu. K Vyškovu se váže bohatá historie, díky které patřil odnepaměti k předním Moravským sídlům. Dnes je především moderním Evropským městem, které svým obyvatelům i návštěvníkům nabízí řadu možností, jak zde strávit příjemné chvíle. 

 

Vyškovský zámek 

Zámek byl přestavěn z původně gotického hradu. Pravděpodobně vznikl po zničení biskupského hradu Melice. Po roce 1423 a roku 1449 se již ve Vyškově připomíná nová tvrz. Při obsazení Vyškova vojskem krále Jiřího byl hrad poškozen a následně po roce 1470 obnoven Olomouckým biskupem Protasiem Černohorským z Boskovic. Z této doby pochází tři erbovní desky na věži zámku. Další stavební úpravy zadal biskup Stanislav I. Thurzo. Do dnešní podoby byl zámek přestavěn za biskupa Karla II. z Liechtenštejna Kastelkornu podle projektu architekta Giovanniho Pietra Tencally. Přestavba probíhala ve dvou etapách, dvoupatrový trakt zámku byl upraven v letech 1665 až 1675 a nový vznikl v letech 1680 až 1682. V zámku tehdy byla obrazárna a divadelní sál. Slavné období ukončil požár v roce 1753. Poté v roce 1774 zde byla vojenská nemocnice a v roce 1928 byl zámek prodán zemi Moravskoslezké a byla zde zřízena Zemská hospodyňská škola. V roce 1948 se v zadní budově otevřela obrazárna a od roku 1954 zde jsou muzejní expozice.

 

Zámecká zahrada

Historická památka zapsaná v ústředním seznamu kulturních památek ve městě Vyškov. Leží mezi Vyškovským zámkem a Zooparkem. Dominantou zahrady je lodžie z roku 1673 se 7 arkádami a toskánskými sloupy. Horní část lodžie zdobí balustráda. Svým dispozičním řešením je volnou obnovou původní renesanční zahrady, která na tomto místě byla od středověku a patří mezi tři zahrady v naší republice s původním půdorysným uspořádáním.

 

Hvězdárna

Hvězdárna ve Vyškově - Marchanicích je pro veřejnost otevřena za jasného počasí vždy v pátek večer od 21.00 hod. do 23.00 hod. po setmění, kdy se zde konají veřejná pozorování noční oblohy. V průběhu pořadu se návštěvníci seznámí se základní orientací na noční obloze. Výběr objektů se řídí aktuálním stavem oblohy i přáním samotných návštěvníků. Součástí pořadu je odborný výklad ke každému objektu. Hvězdárna byla vybudována jako součást rekreačního areálu Marchanice na východním okraji města. Hvězdárna je vybavena několika menšími i středně velkými dalekohledy.

 

ZOO PARK Vyškov

Rozlohou malá, ale pro návštěvníky a zejména děti velmi oblíbená ZOO se nachází v těsném sousedství centra města asi deset minut chůze od autobusového nebo vlakového nádraží.

 

DINO PARK Vyškov

Dinosauři, ještěři, velociraptoři, tyranosauři a mnohá další prehistorická fauna a flora. Unikátní atrakce, díky které se můžete na několik hodin přenést o miliony let zpět do historie, do časů pravěkých dinosaurů a jiných roztodivných stvoření. 

Vstupné do Dinoparku zahrnuje i prohlídku Vyškovské ZOO. V ceně je také jízda vláčkem do Dinoparku a 3D kino. 

DINOEXPRES - Do Dinoparku se dostanete přes ZOO, odkud Vás odveze speciální vláček - Dinoexpres.

3D KINO - Zde je promítán film Gigantosaurus, příběh mladého dinosaura, které se muselo vypořádat s drsnými podmínkami prehistorického života.

 

Vstupné 

Dospělí - 130 Kč (v zimním období 50 Kč)

Děti 3 - 15 let - 90 Kč (v zimním období 30 Kč)

V ceně vstupného - ZOO PARK, DINO PARK, jízda vláčkem, 3D kino. 

 

AQUAPARK VYŠKOV

Krytý plavecký areál má 25 metrů bazén, 2 tobogány, masážní lavice, vodní chrliče, divoký kanál, brouzdaliště, vířivou vanu a finskou a parní saunu. Venkovní areál má 50 metrů plavecký vyhřívaný bazén. Dvoudráhová skluzavka, brouzdaliště, tobogán a divoká řeka.

 

Vyškovská radnice

Budova s věží stojí na náměstí v centru města. Byla postavena  v roce 1569. V přízemí radniční budovy jsou zachovány zbytky renesančního podloubí. Rekonstrukce věže proběhla po druhé světové válce, kdy získala radnice dnešní podobu. Je vysoká 57,33 metrů a do kopule vede 152 schodů.

 

Morový sloup 

Stojí na Masarykově náměstí a je dominantou náměstí. Byl postaven roku 1719 po morové epidemii která ve Vyškově trvala skoro 50 let. Morový sloup je dílem Brněnského sochaře Christiana Pröbstla, zdobí jej sochy čtyř morových světců - sv. Františka Xaverského, sv. Šebestiána, sv. Rocha a sv. Karla Boromejského. Po stranách stojí sochy sv. Floriána z roku 1754  a sv. Jana Nepomuckého z roku 1771.

 

Barokní kašna 

Kašna z 18. století s motivem Ganymeda na orlu. 

 

Kostel Nanebevzetí Panny Marie 

Pozdně gotický kostel byl postaven v letech 1464 až 1466 a v roce 1773 byl barokně přestavěn.

 

Centrem kulturního života je Besední dům, kde se pravidelně konají koncerty vážné i populární hudby, divadelní představení domácích i hostujících souborů a další akce. Nedaleko se nachází kino Sokolský dům s pestrou nabídkou pro milovníky stříbrného plátna. Za zajímavými výstavami se můžete vydat do Muzea Vyškovska, Galerie Turistického informačního centra nebo výstavního sálu a minigalerie Knihovny Karla Dvořáčka. Ve městě je i řada pravidelných akcí, jako je festival amatérských divadel Trdloviny, festivaly pěveckých sborů např. ZpívejFest, adventní či velikonoční programy. Během zářijových Dnů evropského dědictví se otevírají historické památky, město ožívá středověkým jarmarkem, folklórními tradicemi a bohatým kulturním programem. 

 

Autor - jessynka