Královský hrad Bezděz

04.08.2010 16:27

 Královský hrad Bezděz

 

Královský hrad Bezděz je národní kulturní památkou a stojí na 604 metrů vysokém kopci Velký Bezděz. Hrad najdete na Českolipsku v Libereckém kraji. Je jedním z našich nejcennějších hradů. Nejvzácnější částí hradu je raně gotická kaple ve východním traktu hradního paláce. Charakteristickou dominantou hradu jsou dvě velké mohutné věže. Velká věž, nabízí jedinečný výhled na široké okolí, je vysoká 40 metrů a Čertova věž měří přes 20 metrů. Přístupovou cestu k hradu lemují kapličky křížové cesty. Bezděz v minulosti lákal mnoho umělců jako třeba Karla Hynka Máchu, Josefa Mánese, a jiné. Bezděz je částečně i dějištěm opery Tajemství od Bedřicha Smetany.

 

Cesta na hrad 

Náročnou kamenitou cestou do kopce potkáte 15 opravených kapliček křížové cesty ze 17. století, které vedou postupně na kopec k hradu. Hodně těžce se k hradu dostanete například s malými dětmi, nebo třeba s kočárkem, ten doporučuji nechat dole pod hradem. A určitě sebou neberte žádné těžké předměty, budete rádi, že to vyjdete sami. Na kole nedoporučuji vůbec. Opravdu náročný terén, který ale stojí za to překonat a na hrad se jít podívat. Před samotným vstupem do hradu se nachází nepřístupná 30 metrů vysoká Čertova věž a pamětní deska věnovaná K.H. Máchovi, který k Bezdězu neodmyslitelně patří. 

 

Zvláštností hradu je kaple ze 13. století, ve které byla uložena kopie Černé Madony montserratské. Stojí zde také dva paláce královský a purkrabský. Druhý jmenovaný sloužil za éry kláštera jako jídelna a kuchyň. V podkroví paláce byly umístěny cely mnichů. Purkrabský palác byl sídlem purkrabího, který spravoval hrad za královi nepřítomnosti.

 

Historie hradu

Hrad nechal postavit v letech 1265 - 1278 Přemysl Otakar II. k ochraně královského panství. Dokončení hradu se ale nedočkal, protože padl v bitvě na Moravském poli. Bezděz se pak stal vězením pro jeho ženu Kunhutu a syna Václava, které věznil Ota Braniborský. Kunhutě se podařilo utéci a za Václava, budoucího krále, země zaplatila výkupné. Hrad byl za jeho vlády zastaven. Vykoupil ho až Karel IV., který poté zakázal nadále zastavovat královský majetek. Jeho rozhodnutí však nebylo vyslyšeno a tak byl Bezděz po následující léta neustále zastavován. Nakonec byl hrad prodán a o pár let později byl poprvé dobit. Poničený Bezděz skončil v majetku Albrechta z Valdštejna. Albrecht na hrad povolal mnichy a nechal zde založit klášter, ve kterém byla umístěna kopie vzácné sošky Panny Marie Monserratské. Pověsti o její zázračné moci se šířily obrovskou rychlostí a hrad se stal vyhledávaným poutním místem. Roku 1785 byl klášter zrušen a hrad opuštěn.

 

Expozice hradu

Přístupný je areál původního horního hradu, velmi významná raně gotická kaple s křížovou klenbou, starý královský palác, purkrabství, velká část zachovalých hradebních zdí, Čertova věž. Křížová cesta s barokními kapličkami podél přístupové cesty. Velká věž je zpřístupněná jako rozhledna.

 

Prohlídka hradu - 

Prohlídku lze absolvovat s průvodcem asi 50 minut, nebo samostatně s textem.

Těsně před projitím čtvrté brány, kterou se dostanete do vlastního hradu, můžete obdivovat pamětní desku věnovanou K. H. Máchovi. Prohlídka začíná návštěvou kaple ze 13. století. Kaple dnes patří mezi naše nejhodnotnější. Vystavěna byla ve stylu rané gotiky a díky rozsáhlým restaurátorských pracím je nyní ve vynikajícím stavu. Po prohlídce kaple si projdete paláce  královský a purkrabský. Královský sloužil jako obydlí panovníka, tomu také odpovídá délka prostor. Oproti ostatním obytným částem hradu je skoro dvojnásobná. Purkrabský palác byl sídlem purkrabího. Ten měl za úkol spravovat hrad v době královy nepřítomnosti. Za éry kláštera byly v prvním patře jídelna a kuchyň. V přízemí paláce se pak nacházela pekárna na chleba a v podkroví bývaly cely mnichů. Kolem hradní cisterny na vodu se dostanete ke schodišti na velkou věž. Ta měří 34 metrů a její průměr je okolo deseti metrů. Z jejího vrcholu je nádherný výhled na hrad i okolí, za jasného počasí je vidět skoro čtvrtina Čech. Na hradě je v současnosti výstava krásných obrazů v podstřeší Purkrabského paláce, které si můžete i zakoupit. Obrazy jsou od Světlany Žalmánkové a Světlany Hart ,,Žena v mnoha podobách“.

 

Také se na hradě nachází místnost, o které se traduje, že když do ní vstoupí žena, do roka otěhotní a najdete zde strom života, který dodá energii. 

 

Otevírací doba hradu

duben - soboty, neděle a svátky 10:00 - 16:30

květen až září - denně mimo pondělí 9:00 - 16:30

říjen - soboty, neděle a svátky 9:00 - 15:30

S průvodcem trvá prohlídka 50 minut, samostatně je doba pobytu na hradě neomezena. 

Mimo otevírací dobu je prohlídka možná pouze po předchozí dohodě se správou objektu a za příplatek k základnímu vstupnému.

 

Vstupné na hrad

plné vstupné 60 Kč

snížené vstupné - senioři nad 65 let, studenti od 15 - 26 let, ZTP 40 Kč

rodinné vstupné - 2 rodiče + tři děti do 15 let - 160 Kč

Děti do 6 let zdarma (organizované skupiny dětí do 6 let platí 5,- Kč)

zaměstnanci NPÚ a děti do 3 let zdarma

pes na vodítku s náhubkem 10 Kč 

 

Autor - jessynka