Koupel ve vaně

06.11.2011 16:56

 

Koupel ve vaně

 
Koupel je dnes nejen životní nutností, ale mimo očisty těla také působí příznivě na nervovou soustavu, krevní oběh, látkovou výměnu a ovlivňuje celý váš organismus a to včetně kůže. Pokud si napustíte vanu plnou teplé vody, zapomenete na starosti všedního dne nebo na vaše trápení a jen pěkně relaxujete. I když vás může večerní koupel blaženě unavit, pak po ní krásně usnete nebo také naopak po ní můžete být v báječné kondici a získat spoustu elánu, to hlavně záleží na tom, jak a v čem se koupete, protože i věci každodenního použití do vany by jste měli vybírat s rozmyslem. 
 
Sprchové gely,  mýdla, pěny nebo jiné přípravky do koupele by také měly vyhovět tomu, jakou máte pokožku, jestli jí potřebujete vyživit, hydratovat nebo cokoliv jiného, vždy by to měly být výrobky nejen s příjemnou vůní, ale i schopné dodat pokožce něco navíc. Pokud se jedná o samotnou koupel, tak základem je zbavit se nečistot, prachu, potu a zbytků kosmetických produktů. Jenže tento proces očisty je na úkor kvality ochranného kožního filmu, pokožka se teplou vodou vysušuje a hrozí také odlupování kůže. Proto kožní lékaři doporučují jednu vanovou lenošící koupel týdně a pro každodenní očistu těla raději jen sprchování. 
 
Taková dvacetiminutová koupel je ale jednou z nejvhodnějších metod jak si po náročném týdnu odpočinout a ideální doba ke koupeli je v pátek večer, nejlépe 1 hodinu po jídle. Pěkně po ní usnete. Teplota vody by měla být přibližne 37 stupňů, nikoliv horká ale také né studená. Každý má rád jinou teplotu a každý si přizpůsobí svým potřebám. Trvání koupele by ale v žádném případě nemělo přesáhnout 20 minut, protože po této době jsou buňky kůže účinkem vody hodně rozestouplé, že začínají vodu propouštět ven z kůže a ta se dehydratuje a vysušuje. Koupel by měla být jen vhodnou součástí detoxikace a relaxace.
 
Výborná je bylinná koupel, protože se považuje za součást léčení. Teplá voda uvolňuje napětí a přidáním bylinek zvyšíte účinek koupelí na tělo i mysl. Bylinky nejen chrání pleť před vysycháním v teplé vodě, ale také jemně čistí kůži, zjemňují pokožku, uvolňují svaly a klouby a stimulují krevní oběh. Na mysl také přispívá vůně z bylin  a minerálních solí a po takové koupeli se budete cítit svěže, lehce a uvolněně. Každá koupel a to i s bylinkami proti vysušování kůže se  doporučuje ukončit studenou sprchou a poté ještě ošetřit pokožku tělovým mlékem. 
 
Pokud si doma chcete připravit opravdu komfort, tak je výborná perličková koupel. K tomu slouží zařízení, které po vložení do vany a jejím napuštění vytváří ve vodě perličky vzduchu, které mají masážní efekt. Takové zařízení se skládá z matrace, elektromotoru na foukání vzduchu, propojovacích hadic a ovladače. Seženete ho v každém větším obchodě, kde se prodávají vany a příslušenství k nim. I doma ve vaně se skoro každý cítí dobře, protože voda nadnáší a dodává pocit lehkosti i uvolňuje svaly. Ve vodě také dýcháte hlouběji a rovnoměrněji, proto jsou vhodné různé aromatické oleje, soli a přísady do koupelí. Výborný je také poslech příjemné hudby a pro uvolnění oporu hlavy a nohou.
 
Autor - jessynka