Kempování v přírodě

16.06.2010 23:00

Kempování v přírodě

 

Stanování bylo dříve velmi populární, před několika lety se ale stalo téměř minulostí. Dovolenou pod stanem nahradily pobyty v hotelových pokojích či apartmánech. Je to ale škoda, protože stanování má mnoho jedinečných výhod.

Kempovat můžete ve stanu, obytném automobilu nebo obytném přívěsu, dovolená v kempu znamená dobrou porci nezávislosti uprostřed přírody a ještě lépe je spaní přímo pod širákem. Vyražte ven nalehko jen se spacákem a karimatkou a třeba se Vám to zalíbí natolik, že příště raději místo do hotelu, pojedete pod stan. 

 

Rady pro spaní pod širákem

Alumatky nejsou ideální, pokud na nocleh nenajdete úplně rovný plac, možná se taky ráno probudíte o dva metry níže pokud je to z kopce. Výběr místa je velmi důležitý, v údolí řek a potoků bývá velmi chladný vzduch a mnoho komárů. Přesně naopak je tomu na kopcích, vzduch je teplejší, komáři na vyšších a holých místech skoro nejsou. Navíc se můžete večer kochat pohledem do krajiny a vzdálenými světýlky. Vrcholů kopců se vyvarujte jen když hrozí bouřka, najděte si místo níže. Blesky často uhodí do osamělých stromů na vyvýšených místech, stejně tak mohou uhodit do osamělé stojící postavy na velké louce. Nejlépe je i  před bouřkou vypnout mobil. Když nebudete moci najít místo na spaní a jediným místem bude lesní cesta, snažte se alespoň k ní bokem. Mohlo by se stát, že Vás něco přejede, i na lesní a polní cesty někdy vjede auto, motorka, kolo atd. Proti rose pomůže přes spacák přehodit celtu a přes batoh pláštěnku, kdyby v noci pršelo. V rušnějších tábořištích a kempech, kde je mnoho lidí, můžete batoh buď k něčemu přivázat nebo na něj zavěsit něco cinkavého, třeba ešus a lžíce, to vás určitě upozorní na případného zloděje. Cenné věci si vemte dovnitř do spacáku.

 

Co si vzít sebou

Na jednodenní výlet -  pevná obuv, oblečení, které se může ušpinit, pláštěnka, svačina, pití, nějaké peníze, pro případ nutnosti.

Na vícedenní výlet věci balíme do většího batohu, pokud možno s bederním pásem. Co se do něj nevejde, to neberte. Důležitý je spacák, karimatka, ešus, lžíce, hrneček, spodní prádlo, hygienické potřeby, ručník, oblečení na spaní.

 

Stan je malý luxus v přírodě

Pokud vás stanování láká, ale přeci jen nechcete ztratit pohodlí, máte mnoho možností. K zakoupení či zapůjčení je široká škála různě řešených a vybavených stanů. V některých kempech vůbec nemusíte mít stany vlastní a stany jsou plně vybaveny. Řada kempů nabízí i mnoho služeb na vysoké úrovni. Pro některé kempaře je velmi důležité prvotřídní sociální zařízení a to se pomalu stává samozřejmostí. 

 

Na co dát pozor při stanování s dítětem

Zatímco vám zima být nemusí, dítě může prochladnout, proto jej dobře oblečte a pořiďte kvalitní spacák. Dobře prozkoumejte okolí stanu jestli tam nejsou střepy, ostré předměty včetně větví, rybářské háčky apod. Malé dítě poznává nové věci pusinkou, tak si dejte pozor na jedovaté bobulky, houby, psí exkrementy. Táborák jistě zaujme, ale velký pozor si dejte na nebezpečí popálení. Buďte připraveni na možný minimální komfort a hygienické zařízení skromné.

 

Mnohé láká na dovolené příroda a právě stanování může být prostředkem, jak se tomu dostat blíže. Vždy to záleží na lokalitě. Setkat se můžeme s kempy v malých vesničkách či v úplně v přírodě. Velmi příjemné může být také nalezení místa pro stanování přímo u pláže či rybníka. Pokud se rozhodnete pro stanování, můžete zažít velké dobrodružství.

 

Můj zážitek z kempování

Do kempů pod stan jsem jako dítě jezdila každoročně několikrát, zážitků mám opravdu mnoho, ale jen jeden na který nikdy nezapomenu. Rodiče si tenkrát nechali ušít stan na přívěs na zakázku a kamkoliv jme se stanem dojeli, byli jsme středem pozornosti a každý náš obrovský stan obdivoval, už tenkrát jsme v něm měli veškerý komfort, jaký ani dnes ve stanech nenajdete. Otec samozřejmě na něj byl pyšný a dělalo mu velkou radost, jak vždy všichni přišli si stan prohlédnout a obdivují jej. Jezdili jsme nejméně na 2 dovolený v ČR a pravidelně na Slovensko, tenkrát nejvyhlášenější kemp Duchonka. Tenkrát byli strašný horka a sucho a mi každé ráno našli velký mokrý flek ze zadu stanu. Otec každé ráno se šel podívat, jestli stan bude opět mokrý, a všem to vrtalo hlavou, proč tomu tak je. Bylo to asi v metrové výšce. Po týdnu mu to nedalo a v noci se každou chvíli chodil dívat, jestli je stan opět mokrý. A že neuhodnete jaká byla příčina mokrého fleku každé ráno?

V blízkosti nás kempovala parta mladíků, kteří se každé ráno šli vymočit na náš stan. Byli opilí a náš stan byl nepřehlédnutelný a ideální k této potřebě. Tenkrát jsem poprvé v životě viděla otce rozčileného, mladíka chytl za obě uši, ten chudák sotva stál na špičkách a omlouval se, myslím že ihned vystřízlivěl. Tenkrát naši nechali stan vyčistit a desinfikovat. Dnes se tomu jen celá rodina smějeme a stan se už vyhodil, zůstal jen vlek - přívěs. 

Ještě bych měla dodat, že stavba stanu vždy zabrala kolem 6 hodin práce celé rodiny a tyčky stanu jsme měli očíslované aby jsme se v tom vůbec vyznali. A ve 4 lidech jsme to většinou nezvládli postavit, tak jsme jezdili s více rodinami a všichni drželi tyčky stanu několik hodin.  

 

Autor - jessynka