Jaké plemeno si vybrat - rasy a jejich povahy 1 část

18.04.2010 14:24

  Jaké plemeno si vybrat - rasy a jejich povahy 1 část

 

Labradorský retriever -
Mezi nejvýše ceněné vlastnosti tohoto plemene patří ovladatelnost, vynikající čich, učenlivost a pracovitost. V dnešní době se plemeno využívá jak pracovně na dohledání, aport tak kupříkladu i jako pes slepecký. Díky svému dokonalému čichu je využíván i při zachraných akcích jako pes lavinový, protidrogový a v neposlední řadě jako pes terapeut.
Plemeno je snadno cvičitelné i pro začátečníka, perfekně vychází s dětmi a je to beze sporu jedno z nejvhodnějších plemen do rodiny.
Péče - Labrador není náročný pes. Může bydlet jak v kotci tak v bytě. Vyžaduje stáý kontakt s člověkem. Krátkou srst je třeba čas od času vyčesat. Jelikož se jedná o sportovního psa jsou na místě častější vycházky.
 
Zlatý retriever -
Jeho povaha je vyrovnaná a přátelská. Je to pes učenlivý s laskavým výrazem,chápavý, proto je často využíván jako záchranářský, slepecký či lavinový pes. Představuje ideální spojení sportovního a rodinného psa vhoného k dětem. 
Péče - Je vhodný jak do bytu, tak i do venkovního kotce, avšak jeho srst je třeba stále udržovat a dopřát mu dostatek pohybu.
 
Pudl -
Pudli jsou považováni za jedny z nejinteligentnějších psů. Jako lovečtí psy se již dávno nechovají, můžeme je zařadit k psům společenským. Mají živou, přívětivou povahu a jsou velmi přizpůsobiví. Jsou přátelští, veselí a hraví. Milují hru s míčkem. Často bývají velmi fixováni na svého majitele. Cvičit pudla je snadné, protože je velice chytrý a velmi rychle se učí. Bez problémů zvládá výcvik poslušnosti. K cizím lidem bývají pudlové velmi zdrženliví. Pudl je velice aktivní plemeno a díky své inteligenci, obratnosti a ochotě učit se novým věcem se dobře hodí na agility, flyball či tanec se psem.
Péče - Pudl má srst, která nelíná, avšak vyžaduje pravidelnou údržbu a odbornou úpravu srsti. Srst se musí kartáčovat a vyčesávat, aby se odstranily odumřelé chlupy a srst nezplstnatěla. A alespoň jednou za dva měsíce je nutné nechat pudla odborně ostříhat
 
Výmarský ohař -
Je to vznešený pes, který zaujme svou elegancí a svou kovovou stříbrošedou srstí. Vyniká svou hbitostí a poslušností, je to vhodný rodinný mazlíček.
Péče - Krátká srst vyžaduje jen minimální péči. Psi s dlouhou srstí jsou na úržbu pochopitelně náročnější. Jako lovecké plemeno vyžaduje hodně pohybu a činnost, která ho zabaví.
 
Velký švýcarský salašnický pes -
Tento pes je pozorný, ostražitý a nebojácný v běžných každodenních situací. K cizím se může chovat nedůvěřivě, svou rodinu miluje. Nehodí se do městské zástavby, ani do horkého podnebí.
Péče - Vyžaduje každodenní fyzickou zátěž, i když ne v takové míře jako jiná příbuzná plemena salašnických psů. Péče o jeho srst není nijak složitá. Jedinci tohoto plemene se dožívají průměrně 10 - 11 let.
 
Tibetská doga -
 Je vysoce inteligentní, nezávislá, ochránce, respektuje příkazy, velice věrná své rodině a svému teritoriu. K dětem je velmi trpělivá, není útočná. Nevyhledává konflikty, na vycházkách je bezproblémová, ale vyžaduje-li to situace, neváhá a zasáhne. Vůči cizím lidem se chová rezervovaně, ale když je vše v pořádku, návštěvu uvítá a dlouho si ji pamatuje. Je zcela nevhodná na řetěz, nebo do kotce. Pak může být i nebezpečná. Ráda je doma i venku, nejraději však v přítomnosti svého pána. Má ráda volnost, vyhledává si vyvýšená místa, aby měla o všem přehled, naopak nemá ráda malé uzavřené prostory.
Péče - Péče o srst je jednoduchá. Stačí jednou týdně prokartáčovat,  pouze v době línání (v jarním období) je třeba vyčesávat starou, mrtvou podsadu. Je to otázka asi 14 dní.
 
Sibiřský husky -
Sibiřský husky je plemeno, které se hodí pouze pro aktivní lidi. Potřebuje velké množství pohybu. Pravidelná fyzická zátěž je pro něj nezbytná. Nejspokojenější je při saňovém sportu. Výchova huskyho je poměrně náročná. Jeho pán musí být trpělivý a důsledný.
 
Rottweiler -
RTW patří do skupiny psů služebních. Není sice taky rychlý jako německý ovčák, ale jeho předností je rozvaha a klid. Z práce má potěšení. Je klidný, odvážný, vytrvalý a neohrožený. Je to rozený hlídač, který může být k vetřelcům agresivní. Povahu sice mívá vyrovnanou a klidnou, ale nehodí se pro chovatele, který nemá se psy zkušenosti. Jeho výcvik požaduje důslednost a spravedlivost, po zlém se s ním nic nepořídí. 
Péče - Aby byl rottweiler spokojený, potřebuje dostatek pohybu. Pro udržení zdraví a kondice jsou nutné pravidelné, dlouhé procházky a kvalitní krmivo. Péče o srst není náročná, ale v době línání je dobré ho každý den kartáčovat. 
 
Rhodéský ridgeback -
Uplatňuje se jako spolehlivý hlídač. Je to překrásný pes milující svou rodinu a svého pána. K cizím může být nedůvěřivý, ale není agresivní ani bojácný. Je to pes inteligentní, společenský. Ridžbek je pes smečkový, pokud nežije ve smečce, musí mu společnost smečky nahradit rodina. Má silné lovecké pudy, je schopen vyvinout velkou rychlost.  
Péče - Potřebuje stálý kontakt, dlouhé držení v kotcích není vhodné.Vyžaduje  hodně pohybu. Srst je na úpravu nenáročná.
 
Pražský krysařík -
Pražský krysařík je velmi hbitý, milý, mazlivý a zvědavý pejsek. Velmi rychle běhá, je velmi obratný a téměř neúnavný. Velmi přátelský je ke své rodině, k cizím lidem je však nedůvěřivý. Je vhodný do města i na venkov, díky svým malým rozměrům může se svým pánem všude cestovat. Má sklon k uštěkanosti.
Péče - Jeho srst je velmi krátká a díky tomu nevyžaduje speciální péči. Stačí ji občas vykartáčovat, případně otřít vlhkým hadříkem. V zimě vyžaduje ochranu proti chladu.
 
Německý ovčák -
Je  to velmi inteligentní plemeno, které je učenlivé a pod zkušeným vedením a důsledným výcvikem se stává excelentním pracovním psem. Dnes můžeme vidět německé ovčáky jak ve službách armády a policie, v hojném počtu ve výstavních kruzích, tak v neposlední řadě i jako psy slepecké a hlídací. Pevné nervy, neohroženost, ovladatelnost, bdělost, věrnost, neúplatnost, odvaha, bojovnost a tvrdost, to jsou nejvýznamnější vlastnosti německého ovčáka. Tyto vlastnosti z něho činí psa všestranně užitkového, ceněného zvlášť pro hlídání, doprovod, ochranu a strážní službu. Patří mezi nejoblíbenější plemena na světě vůbec.
Péče - Německý ovčák může bydlet jak v kotci tak v bytě. Psi s delší srstí vyžadují pravidelné kartáčování. Krátkosrsté variety stači jednou za čas vyčesat. Pracovní psi vyžadují kvalitní krmení, nejlépe kompletní granulové krmivo, aby byli v dobré kondici pro výcvik.
 
Dobrman -
Je to vynikající pracovní pes, který je dnes využíván služebně hlavně u policie jako pes obranář a pes doprovodný. Své místo obsadil i v roli psa rodinného. Je ostražitý a kdykoli ochotný pracovat. Miluje společnost svého pána a své rodiny.
Péče - Dobrman vyžaduje neustálý kontakt se svým pánem a také možnost vybití svého temperamentu a energie. Ať už při práci nebo při sportu. Je nutné jej mít neustále pod kontrolou a dát jasně najevo, kde je hranice mezi můžeš a nesmíš. Výchova musí být důsledná ale ne příliš tvrdá, v žádném případě si jej nesmí nechat majitel přerůst přes hlavu. Je vhodný spíše pro zkušenější majitele, kteří mají dostatek trpělivosti při výchově a výcviku.
 
Český teriér -
Český teriér je povahou veselý milý pes, avšak i přes to je vůči cizím lidem spíše rezervovaný. Je poslušný a následuje svého vůdce. Není pro něj problém delší pobyt například v kleci, jelikož je velmi klidný a rozvážný. Ačkoli se jedná o teriéra, od kterého bychom čekali živější povahu, opak je pravdou. Jde o mírumilovné klidné plemeno.
Péče - Co se týče stravy, není český teriér náročné plemeno. Jeho srst upravujeme stříháním. To platí i pro výstavy, kde můžeme vidět převážně takto upravené jedince. Ponecháváme li psa venku, například v zimě, srst je dobré nechat delší, aby pes nenastydl. Jinak stačí srst čas od času pročesat kovovým hřebenem. Nevyžaduje mnoho pohybu a je tudíž ideálním společníkem pro seniory.
 
Čivava -
Čivava je rodinný pes. K celé rodině přilne velmi silným poutem. Je inteligentní s roztomilým, přítulným a přátelským chováním. Nezapře své lovecké sklony. Tak jako každý pes, tak i čivava potřebuje mít jasně určené místo v rodinné hierarchii, jinak má sklony převzít velení. Vzhledem je to typicky společenský pes, avšak nesmíme se nechat zmást. I přes svou velikost je to velmi odvážný pes. Díky své odvážnosti se nebojí ani větších psů, i když přednost dá mnohem radši psům podobné velikosti. S ostatními domácími zvířaty vychází velmi dobře. Tento psík je velmi hravý a má rád děti, ale hodí se spíše k dětem odrostlejším, které pochopí, jak se k němu mají chovat a které mu neublíží. Vhodným sportem, které můžou děti s čivavou dělat, je agility.
Péče - Nároky na prostor jsou velmi malé, proto je to ideální pes do malého bytu. Čivavy se dokážou pohybovat velmi rychle, ale poměrně brzy se unaví, proto nejsou schopny velkých výkonů či dlouhých túr. Dalším rizikem je jejich nepatrný vzrůst, který může vést k řadě úrazů. Velmi nebezpečné jsou zlomeniny, ke kterým může dojít prakticky všude. Problémem pro tyto psy jsou vyšší schody a v neposlední řadě také velký psí kamarád, který je může zalehnout nebo packou způsobit nějaká zranění či pohmožděniny. Čivava by měla být chráněna před prochladnutím.
 
Irský setr -
Je to veselé sportovní přátelské plemeno a to ho předurčuje k roli domácího mazlíčka. Je to náruživý lovec se schopností vystavování zvěře a vynikajícím nosem a proto je oblíben i mezi lovci a myslivci. Při práci je využívám k lovu pernaté i srstnaté zvěře i k vodním pracem. Je to jedno z nejelegantnějších plemen s dlouhým prostorným chodem a lesklou dlouhou srstí, které má své skalní příznivce snad ve všech zemích světa.
Péče - O srst je nutné pravidelně a řádně pečovat. Ke kvalitě srsti přispívá i kvalitní krmení – nejlépe granulové, kde jsou všechny složky stravy ve správném poměru. Je dobré mu dopřát dostatek volného pohybu, aby měl kde uplatnit svou energii. Při výcviku i na procházkách je nutné neustále brát v potaz, že je to pes lovecký a musíme brát na zřetel jeho lovecké pudy. Vyžaduje trpělivý citlivý avšak důsledný výcvik a výchovu.
 
Autor - jessynka
bez povolení autora kopírování zakázáno!!!!!!