Jak se zbavit chloupků

06.11.2011 16:56

 

Jak se zbavit chloupků

 
Před mnoha lety byli chloupky na těle moderní, ovšem dnes už jsou nežádoucím artiklem. Dnešní doba velí pyšnit se sametově hebkou a hladkou pokožkou. Existuje mnoho způsobů, jak se chloupků zbavit, můžete to zkusit buď sami doma nebo se svěřit do péče odborníků. Některé metody vás zbaví chloupků jen na několik dní, tedy krátkodobě a jiné vám zase přinesou efekt dlouhodobý, některé i trvalý. Ochlupení je znakem mužnosti, proto je pochopitelné, že se ženy snaží chloupků za každou cenu zbavit, jenže ne každá metoda vyhovuje každé ženě, liší se jak bolestivostí, tak cenou. Chloupky odstraníte buď pomocí depilace nebo epilace.
 
Chloupků se můžete zbavit také například pomocí voskování, které dlouho vydrží, ale může být nepříjemné a některým ženám dokonce může podráždit pokožku. Další možností je elektrické neboli suché holení, které se snadno provádí doma, ale nezajistí tak hladké oholení jako mokré holení. Holicí strojek navíc vyžaduje řádnou údržbu. Potom máme různé depilační krémy, jsou rychlé a snadné, mívají ale nepříjemný zápach a mohou také pokožku podráždit. Další jsou epilátory, k jejich použití je ale nutné nechat chloupky povyrůst a doba, po kterou nohy vydrží hladké, se může různit. Pak máme elektrolýzu, což je permanentní odstranění chloupků, ale je cenově náročná a vyžaduje zkušeného odborníka. A jako poslední je mokré holení, to je cenově výhodné a s kvalitním holicím strojkem pohodlné, rychlé a bezpečné a hlavně si to můžete udělat sami doma. 
 
Depilace je povrchové odstranění chloupků, dochází při ní pouze k odstranění chloupků nad kůží, tedy bez jejich kořínků. Depilovat můžete například pomocí žiletky, chemických krémů nebo holicích strojků, kde chloupek pouze seříznete z povrchu. Depilaci je tedy nutné po několika dnech opakovat a výsledný efekt hladké pokožky je velice krátkodobý. Některé ženy musí odstraňovat chloupky již druhý den, ty, kterým tak rychle nerostou, třeba za týden. Depilace je také odstranění chloupků žiletkou nasucho, žiletkou zamokra, elektrickým holicím strojkem, depilačními krémy, depilačním voskem, depilační pěnou, medem, pinzetou nebo odbarvování chloupků, ale to má jen optický efekt. Novinkou je depilace nití, při které cítíte pouze malý tlak. Nit dokáže zachytit i ty nejjemnější chloupky obočí nebo knírku nad horním rtem. Je to jedna z nejlevnějších metod, protože k ní nepotřebujete nic jiného než obyčejnou bavlněnou nit a  můžete ji provádět sama doma. 
 
Žiletkou se zbavíte ochlupení rychle a bezbolestně, ale nejpozději za dva dny je máte zpátky, navíc při holení hrozí, že se pořežete, je tedy vhodné pořídit si kamenec. Kamenec ihned zatáhne případnou ránu a zastaví krvácení. Na žiletkách by jste neměli šetřit, kupujte raději ty se zvlhčovacím páskem, který zklidňuje pokožku a usnadňuje klouzání žiletky po kůži. Depilační krémy nebo gely se používají hlavně během sprchování, jednoduše je totiž nanesete a po pár minutách spláchnete, poté setřete špachtlí nebo houbičkou. Kůže je po krému hebká jako samet a chloupky rostou pomaleji. Jedinou nevýhodou této metody je, že musíte počkat, až chloupky dorostou do délky nejméně tří milimetrů. 
 
Epilace je za použití vosku, cukrové pasty, nitě nebo laseru, kde chloupky odstraníte i s kořínkem. Voskové pásky jsou vhodné především při epilaci horního rtu. Jestliže by jste totiž chloupky nad rtem oholili žiletkou, příště by vám narostli zdaleka tvrdší. A mít vousy přeci nechcete, proto použijte raději voskový pásek, který se používá za studena. Stačí ho pouze zahřát v dlaních, přiložit na kůži a trhnout. Knírku se nejlépe zbavíte dvěma tahy a chloupky se znovu objeví nejdříve za tři týdny. Epilace je hloubkové odstranění chloupků s dlouhodobým nebo někdy i trvalým efektem. Při opakované epilaci dojde k tomu, že už nové chloupky neporostou, a proto nebude zapotřebí další odstraňování. 
 
Autor - jessynka