Hrad Veveří

24.08.2010 14:12

Hrad Veveří

 
Hrad Veveří se nachází asi 20 kilometrů severozápadně od centra Brna na skále nad Brněnskou přehradou asi 2,5 km jihovýchodně od Veverské Bítýšky. Na hradě jsem byla asi před 10 roky a hrad mě tenkrát dost zklamal. Na hradě bývala totiž zemědělská škola a hrad silně poničili. Zdi oprýskané, staré malby počmárané. Myslela jsem si, že hrad již nikdo neopraví. Když mě před rokem známá vykládala, že hrad je již opraven, je tam nádherná expozice a celý hrad je zkrátka moc pěkný, nechtěla jsem tomu vůbec věřit, proto jsem se letos na hrad vydala podívat na vlastní oči. A opravdu, nestačila jsem se divit, jak je celý hrad opravený a je vidět že se o něj opravdu dobře starají, i expozice byla moc pěkná. Novinkou je na hradě od minulého roku zpřístupněná Prachová věž, opravené interiéry Černé kuchyně a především rekonstruované výmalby chodeb a schodišť v hlavním hradním paláci.
 

Historie hradu

Hrad vznikl na přelomu 12 a 13 století jako lovecký hrad, později byl centrem šlechtického panství. První zmínka o mohutném hradě Veveří pochází z roku 1234. Do dnešní podoby byl hrad vystavěn za působení moravského markraběte Jana Jindřicha, mladšího bratra Karla IV., už v polovině 14. století. Hrad mockrát změnil vlastníka a v roce 1925 byl prodán Československému státu. Během 2. světové války hrad zabrali Němci a sloužil jednotkám Wehrmachtu a SS. Ve 2. polovině 20. století bylo na hradě internátní zemědělské - lesnické učiliště, po jeho odchodu zůstal hrad opuštěný a chátral. Tento hrad patřil k jedním z největších ale bohužel k nejzanedbanějších v České republice, v současnosti se pracuje na postupné rekonstrukci. Od roku 2002 hrad Veveří nabízí návštěvníkům prohlídku expozic.
 

Vstupné a otevírací doba

Duben a říjen - soboty, neděle, svátky - 9.00 - 16.00
květen až září - denně mimo pondělí - 9.00 - 17.00
 
Vstupné - plné 50,- Kč, zlevněné 25,- Kč
Prohlídka bývalých representativních prostor, freskové jídelny a paláce s břitovou věží.
Vstupné - plné 20,- Kč, zlevněné 10,- Kč
Příležitostné výstavy a kulturní programy na hradě.
Vstupné do areálu 
plné 10,- Kč, zlevněné 5,- Kč
 
V rámci vstupného je také možné navštívit výstavy COPULI LAPIDUM. Jsou zde kresebné rekonstrukce hradních zřícenin povodí řeky Svratky a repliky tyčových zbraní 30 leté války. Také zde najdete hradní ochozy, část sklepení a o víkendech a v hlavní sezoně také denně stálou výstavu dravých ptáků s pravidelnými ukázkami sokolnického výcviku.
 
Hradní komplex je tvořen mimo vlastního hradu na západní straně předhradím, odděleným příkopem a kamenným mostem. Hrad byl původně románský zeměpanský lovecký hrad a byl velmi prostý a mimo obvodové hradby představovala jen masivní hranolová věž s obytným prostorem v patře. Ve 13. století se stavba rozšířila o přední hrad tvořený válcovou věží s břitem a dnes nedochovaným palácem. Později byla uvnitř severní hradby vystavěna kaple sv. Prokopa, později sv. Václava, přilehlý palác současně s parkánem. Nejvýznamnější vnitřním prostorem je rytířský sál v paláci se zbytky nástěnných maleb. Gotické klenby se dochovaly i v interiérech. Nejstarší a dodnes stojící a již  zpřístupněnou budovou hradu je břitová věž.
Autem se dá dostat asi 200 metrů od hradu kde je veliké parkoviště. 
 

Autor - jessynka