Freediving – potápění bez kyslíkového přístroje

27.07.2012 21:59

 

Freediving – potápění bez kyslíkového přístroje

 
Freediving neboli volné potápění na nádech bez kyslíkového přístroje je rekreační sport vhodný pro každého. Jedná se o potápění pod vodou bez jakékoliv techniky. Ovšem než s freedivingem začnete, měli by jste absolvovat nějaký kurz, kde vás naučí různé techniky a hlavně naučí delší výdrži pod vodou. Freediving není fyzicky ani psychicky náročný, jen je zapotřebí věnovat trochu času na trénink. Běžně dokážete přibližně 2-3 minuty na nádech šmejdit pod vodou v hloubce asi 10-30 metrů. Po absolvování kurzů a tréninků budete schopni vydržet nejméně jednou tolik času a to alespoň 5 minut. Ti nejlepší se potopí až do 100 metrů hloubky na jeden nádech a vydrží déle než 8 minut. To ovšem bez zkušeností nezkoušejte, může to pro vás být nebezpečné. 
 
Potápěčské vybavení pro freediving
Freediving je z hlediska výstroje celkem nenáročný sport, protože základní výbava zahrnuje pouze pár kusů výstroje. Ovšem ale tyto kousky by měli být velice kvalitní, aby bylo možné se dokonale uvolnit, což je u freedivingu základ, musí všechny části vybavení zajišťovat maximální pohodlí a být maximálně funkční a efektivní. Pro freediving si můžete pořídit různé obleky, ploutve, masky, monoploutve, šnorchly, batohy a tašky, počítače a přístroje, bojky a lana, pásky a zátěže a další příslušenství. Ovšem nejdůležitější součástí výstroje je neoprenový oblek z elastického pružného materiálu a ploutve. Ploutve by měli být dlouhé  okolo 90 cm, které umožňují efektivnější přenos pohybové energie. 
 
Diving reflex
Jestliže se chcete potápět na delší dobu, bez kyslíkového přístroje, je zapotřebí si rozvinout schopnosti, kterým se říká diving reflex. V překladu to znamená tulení efekt, který vás většinou naučí v kurzech, které trvají přibližně pouhé 2 dny. Každý člověk je totiž schopen v sobě objevit a rozvinout vlastnost mořských savců a při zanoření snížit svoji tepovou frekvenci na minimum, čímž maximálně omezí spotřebu kyslíku a prodlouží tak dobu, kterou může strávit pod hladinou. 
 
Freediving je sport pro každého
Freediving není vůbec nebezpečný sport, protože podstatou volného potápění není překonávání světových rekordů a riskování vlastního života, ale naopak vám otevře nové možnosti vašeho těla. Tento sport mohou provozovat jak muži, tak i ženy a starší děti. Velice se vám bude hodit při objevování mořského světa hlavně na dovolených u moře, protože je moře krásné a láká k objevování nového. Jistě jste se v minulosti již mnohokrát zkoušeli v moři potopit a štvalo vás, že jste nemohli vylovit třeba nějakou pěknou mušli, protože jste na ni nedosáhli. Pokud absolvujete nějaký kurz freedivingu, jistě příště tuto mušli zdoláte a budete si ji moci prohlédnout pěkně zblízka. Naučíte se pohodlně a hlavně zcela bezpečně ponořit do hloubky dvaceti nebo i třiceti metrů. Před každém ponoření se musíte vždy správně rozdýchat a uvolnit a pak už si jen užívat pod vodou a objevovat třeba i mořský svět zblízka. 
 
Freediving je jedním z nejkrásnějších a nejbezpečnějších rekreačních sportů vůbec, navíc si při něm zlepšíte své mentální schopnosti a na rozdíl od mnoha jiných sportů si při něm zcela jistě nezničíte klouby ani nenamůžete svaly. Navíc se většina freediverů věnuje józe a zdravému životnímu stylu, protože i jedno nevhodné jídlo krátce před ponorem může délku i hloubku dost výrazně omezit. 
Takže na závěr by se dalo říct, že se jedná o zdravý a bezpečný sport zcela pro každého. 
 
Autor - Markéta
Tento článek je také publikován na stránkách Chytrá Žena.cz, pro které byl mnou napsán. Kopírování zakázáno!