Druhy tanců

17.05.2012 22:02

 

Druhy tanců

 
Tanec je zdravá pohybová společenská aktivita, převážně za doprovodu hudby, která vám navodí lepší náladu a v některých případech je považován za druh umění. Tančit mohou děti, ženy i muži, rodiče, prarodiče, zkrátka v každém věku je tanec tím pravým jak pro zdraví, odreagování, zábavu či jako sport. Tanec je bezesporu nejestetičtějším a nejzdravějším pohybem vůbec. 
 
Jaké máme druhy?
Existuje velká spousta druhů tanců, každý si může vybrat ten, který jej zaujme a líbí se. Jsou to například standardní, mezi které patří waltz, tango, valčík, slowfox a quickstep, pak latinskoamerické jako samba, cha-cha, rumba, paso doble a jive. Dále máme tance společenské, mezi ty patří foxtrot, polka, flamenco, salsa, mambo, 
Argentinské tango, Uruguayské tango, Finské tango, two step, mazurka, čardáš a blues. Dalšími jsou sólo neboli nepárové tance. Mezi sólo tance patří břišní tanec, breakdance, rap, step, balet a pak jsou takzvané výrazové tance, moderna, hiphop, headbanging.
Také jsou skupinové tance, mezi ty patří čtverylka, česká beseda, kankán a country tance. 
 
Dělení tanců
Tance se dělí například podle doby vzniku a to na gotické, barokní, renesanční a moderní. Dále máme etnické rozdělení a to jsou Africké tance, Indiánské tance, tance australských domorodců, orientální tance a Irské tance. A v neposlední řadě, což také patří mezi tance  ještě akrobatický rokenrol, krasobruslení, moderní gymnastika,
sportovní aerobic, synchronizované plavání, lidový tanec a scénický tanec.
 
Standardní tance pro páry
Tyto tance se hodí na plesovou sezónu, kdy se stačí naučit základní kroky, pokud nechcete tančit profesionálně. Valčík byl vůbec prvním tancem, který se tančil v poměrně těsném držení a znikl v Alpách. Rozlišují se dva druhy valčíků a to vídeňský valčík což je řetěz několika valčíkových melodií za sebou a pařížský valčík předehra a trio. Tango pochází z Argentiny a Uruguaye a má mnoho stylů. Řadí se mezi soutěžní standardní tance. Waltz vznikl na počátku 20. století v Anglii a jedná se o švihový tanec. 
 
Latinskoamerické tance
Samba se tančí především na karnevalech a má původ v portugalském slově semba což v překladu znamená božská tanečnice. Je jedním z nejtemperamentnějších a nejženštějších tanců vůbec. Cha-cha je velmi svižný tanec pocházející z Kuby, pochází z mamba a je silně ovlivněn jazzovou hudbou. Rumba je tradiční kubánský romantický, smyslný a vášnivý tanec v pomalejším tempu. 
 
Společenské tance
Polka vznikla okolo roku 1830 v Čechách, a jedná se o párový kolový tanec, tančí se kolem dokola tanečního sálu. Flamenco pochází ze Španělska a vzniklo mezi cikány v 15. století. Tančí se v historizujících a bohatě ručně vyšívaných kostýmech nebo typických volánových šatech, doplněné o tradiční španělské taneční rekvizity jako kastaněty a vějíře. Salsa je nejoblíbenějším kubánským tancem a je velmi populární v USA i v Evropě. Byla ovlivněna mnoha kulturami a v překladu znamená omáčka. Mambo je tanec plné života a pohybů pánve a rychlých pohybů nohou. Základní kroky jsou velmi jednoduché a používají se například při cvičení aerobicu. Mambo vzniklo na Kubě a Haiti spojením rumby s dalšími tanci a jazzovými prvky. 
 
Břišní orientální tanec pochází ze Středního východu a v Americe se nazývá bellydance. Existuje několik druhů a styly se liší hudbou, kostýmy a jednotlivými tanečními prvky. Rap jsou rytmicky mluvené rýmy, hra se slovíčky a poezie, může být doprovázen beatem bez hudebního doprovodu. Step je druh tance, který tančí především sóloví tanečníci a tančí se hlavně nohama, zbytek těla jen vyvažuje, a provádění tance se neúčastní. Stepování má v ČR tradici již od první republiky. Balet je forma scénického tance, která využívá choreografii a může být samostatné dílo, nebo může být součástí opery. Kankán je výborným doplńkem a zpestřením každé akce, kdy krásné tanečnice v originálních a bohatých kankánových kostýmech tančí laškovnou choreografi, kdy sukně zvedaj až k hlavě. 
 
Autor - jessynka
Tento článek je také publikován na stránkách Chytrá Žena.cz, pro které byl mnou napsán. Kopírování zakázáno!