Domácí recepty pro vaši krásu

06.11.2011 16:54

 

Domácí recepty pro vaši krásu

 
Můžete si koupit různé pleťové masky, peelingy, odličovací mléka a další, ale ty domácí jsou zdaleka lepší, až k nezaplacení. Krásu v misce, tubě nebo flakonu koupíte v každé drogerii či lékárně, ovšem za nemalé peníze, přitom stačí málo a z domácích surovin si můžete vytvořit přípravky v kvalitě srovnatelné s těmi profesionálními, někdy i zdaleka kvalitnější. Použít se dá téměř všechno, co najdete doma ve spíži, například je výborný olivový olej, ovesné vločky, krupice, cukr i sůl. Všechny tyto výrobky jsou skvělým základem pro peeling. Na pleťovou masku zase můžete použít jogurt, tvaroh, droždí, vejce, med, avokádo, meruňky, kiwi, banán nebo okurky. 
 
Na domácí pleťovou masku či peeling můžete použít různé bylinky,  využijete jak vývar ze sušených bylin, tak čerstvé, najemno nakrájené bylinky, které zamícháte přímo do pleťové masky. Heřmánek má například výborný čistící účinek, skořice je povzbuzující, měsíček zase léčí podrážděnou, případně poraněnou pleť. Výborné jsou také recepty z čerstvé aloe vera. Ta je vhodná nejen do pleťových masek, ale také léčí zažívací potíže, vředové choroby, chronické zácpy, ekzémy, onemocnění ledvin, astmatická onemocnění, je dobrá na posílení imunity a dokonce i při onkologických potížích. Aloe si můžete sami doma připravit jako lék, který se užívá po lžíčkách, díle si z něj doma připravíte džus, který je výborný na rychlé doplnění vitaminů a minerálů při nachlazení či únavě.
 
Na vrásky můžete použít gel z listu aloe vera, stačí odkrojit zoubky, podélně ji rozříznout a natírat na čistou pokožku. Pokožka je pak chráněná proti vnějším nepříjemným vlivům, je hladká, vláčná a  hedvábná po celý den. Čerstvou šťávou můžete potírat i akné, asi po 14 dnech je sice zhoršení, protože aloe vytáhne všechno to špatné ven, ale potom se pokožka začne čistit. Výborný je také medový peeling proti celulitidě. I ten si můžete připravit sami doma tak, že rozehřejte 200 gramů medu, až bude med teplý, přimíchejte do něj hrst čerstvě namleté kávy. Teplý peeling naneste na celulitidou postižená místa a důkladně vmasírujte, med odstraní z pleti nečistoty, působí blahodárně k odplavování toxinů z těla, káva zase pokožku pěkně prokrví. Tento medový peeling nechte chvíli působit a pak jen opláchněte vodou.
 
Okurková maska je výborná na mastnou pleť, stačí nastrouhat salátovou okurku a nechat ji pustit šťávu. Šťávu z okurku smíchejte s několika lžícemi bílého jogurtu nebo tvarohu a citronové šťávy. Tato maska zbaví pleť přebytečného mazu. A jistě víte, že výborná jsou nakrájená kolečka okurky na oči, ty odstraní otoky očí a kruhy pod očima. Na mastnou pleť můžete použít také grapefruit, jablko, med nebo hroznové víno. Naopak na suchou pleť použijte masku z banánů, avokáda nebo heřmánku. Pokud trpíte akné, můžete použít masku z kvasnic, kiwi, melounu, jahod nebo meruňek. Na vrásky je zase vynikající maska z brambor, syrovátky nebo šlehačky. Droždí má výborné čistící účinky, léčí zánětlivé procesy, zanícené pupínky a také zanechává pleť hladkou. 
 
Jestliže si uděláte masku z obyčejných brambor, tak vrátíte pleti pružnost, zdravý mladistvý vzhled a hravě si brambory poradí s prvními vráskami. Olivový olej vaši pleti také dokáže vrátit pružnost a předejde i vzniku vrásek. Banán je zase bohatý na draslík, který udržuje v buňkách vodu a pomáhá z těla odvádět toxiny. Pokud chcete pro své tělo udělat něco víc, udělejte si kofeinový zábal, ten totiž výborně podpoří prokrvování a vypne pokožku. I citrón se dá dobře využít, například jako vynikající změkčovač. Po koupeli s ním potírejte hrubou kůži na loktech, patách a kolenou. Citron můžete ale použít i na celé tělo, pleť budete mít jemnou, čistou a zářivou. Pokud chcete aby vám po celou zimu vydrželo opálení, udělejte si masku z melounu a do koupele přidejte dvě mrkve, napusťte vanu a chvíli se v ní koupejte, opálení tak vydrží viditelně déle. 
 
Autor - jessynka