Dogfrisbee

25.12.2011 19:30

 

Dogfrisbee

 
Dogfrisbee je jeden z nejlepších a nejefektnějších psích sportů, kde hráč hází psovi létající talíře a pes většinou s nadšením skáče, chytá a aportuje. Jde o hry s diskem, u kterého si disky, v ideálním případě, nemusíte podávat sami ale nosí vám je váš domácí mazlíček. V tomto u většiny psů milovaném sportu se snoubí elegance psa, šikovnost psovoda, krásné choreografie a radost všech okolo. Dogfrisbee je zábava i sport dohromady. Cílem této hry je, že pes by měl ještě před dopadem talíře na zem jej chytit a přinést zpátky. Tento sport pocházející z Ameriky a prvním obdivovaným psem byl vipet Ashley s páníčkem Alexem Steinem, kdy vběhl během přestávky při fotbalovém utkání na trávník a ukázal všem dech beroucí show. 
 
Trénovat můžete jak na zahradě, tak při procházce na louce nebo v parku. Nepotřebujete k tomu nic jiného než disk a samozřejmě vašeho psího mazlíčka. Většina psů má z tréninku ohromnou radost a s velkým nadšením disk nosí zpět a čekají na další váš hod. Není to ale zábava jen pro psa, i jejich pánečci se dobře pobaví a ještě něco udělají pro své zdraví. Dogfrisbee můžete mít jen jako koníček, ale pořádají se i závody, kde se rozlišuje několik samostatných disciplín, které spojuje házení disků. Jde o takzvané super minidistance, freestyle, timetrial, dogdartbee a the quadruped. 
 
Dogfrisbee by jste měli hrát jen se psem, který si dokáže hru opravdu užít a hra jej baví, nikoli se psem, kterého to nebaví a disk nosí jen proto, že ho k tomu nutíte svým příkazem. I když je to lehký sport, tak pro pejska současně dostatečně náročný na to, aby jej zaměstnal duševně i fyzicky. Neměli by jste hrát s mladým psem, ale první počkat až dospěje, měl by být zdravý a dobře stavěný, protože jakékoliv onemocnění pohybového aparátu vylučuje, aby se dogfrisbee věnoval. Základním principem je jeho dobrovolnost, kdy se pes na disk těší a dogfrisbee s námi hraje proto, že ho to baví. 
 
Pro dogfrisbee se hodí hlavně středně velcí psi, ale také malí a to především teriéři, protože si rádi hrají a jejich tělo je skoro ideálně stavěné k tomu, aby s elánem běhali a skákali. U velkých psů nebo malých s dlouhým hřbetem si dejte pozor, protože skoky, sprinty a někdy také otočky by jejich páteř zatěžovaly. Takovým psům můžete ale házet disky rovně, což je tak nebude zatěžovat. Pánečci by se první měli naučit dobře zvládnout hody speciálním psím diskem, protože jen když spolehlivě létají daným směrem a nad zemí, může si hrát pes. Také není vhodné tento sport provozovat jen jednou za čas, nebo jen o víkendu, pes musí být dobře trénovaný aby si neublížil a nepřetáhl klouby, proto je vhodnější každodenní i když krátký trénink.
 
Můžete si zakoupit mnoho nejrůznějších disků, prodává se nepřeberné množství různých druhů a barev. Jestliže s pejskem nepůjdete přímo na závody, je v podstatě jedno, jaký disk svému psovi hodíte. Nejdůležitější je pouze to, aby byl pro psa bezpečný protože jej chytá roztočený v letu a nesmí si při tom poranit tlamu ani zuby. Nejlepší jsou speciální psí disky, které jsou měkčí než normální a jejich okraj je širší, aby neporanily psí zuby a dáseň.  Než disk psovi hodíte, můžete jej vyzkoušet tím, že jej přehnete v půli, aniž by se zlomil, a nepraskne ani když na něj dupnete. Potom už jen zkontrolujte trávník, jestli v něm nejsou díry, protože by pejsek mohl tlapkou uvíznout v nějaké škvíře a hrozilo by mu poranění. A hra může začít.
 
Autor - jessynka