Den dětí na zámku v Boskovicích

14.05.2010 16:47

Den dětí na zámku v Boskovicích

 

Dne 1, 2, 8 a 9 června se konají na zámku v Boskovicích dětské dny. Prohlídky zámku budou s doprovodným šermířským programem a hrami pro děti. Přijďte se svými ratolestmi a zažijte den plný her a šermířů. I dospělý doprovod si jistě přijde na své, při prohlídce zámku.

 

Zámek Boskovice je empírovým objektem na Jižní Moravě, který je zapsán na seznamu kulturních památek. Je to čtyřkřídlý, dvouposchoďový empírový komplex s velkým průčelím, členěným třemi rizality a je uprostřed rozsáhlého parku. Jeho vnitřní dvůr byl lemován arkádami. Arkády byly v důsledku havárie v roce 1916 zaslepeny. V průjezdu mezi sochami s antickou tematikou si povšiměte mramorové sochy sedícího merkura od významného rakouského sochaře Josefa Kaehsmanna. V interiéru zámku je zachována kaple, presbytář původního kostela se sakristií a oratoriem. O rozlehlosti zámku svědčí několik desítek ozdobných pokojů. Zámek dodnes patří k nejkrásnějším empírovým stavbám na Moravě. Tvoří s přilehlými parky i s ostatními stavbami výrazný umělecko architektonický celek.

 

Přesto, že empírová podoba zámku Boskovice má původ ve dvacátých a třicátých letech minulého století, hledejte kořeny této stavby o téměř půl druhého století dříve. Dříve to byl dominikánský klášter.

 

Stálá expozice

Jedinečné zámecké pokoje a sály spočívají v bohatosti empírových tvarů a barev. V interiérech je možné spatřit jak pestré textilní tapety, tak i četnou iluzivní výmalbu. Ze samotného interiéru nejvíce vyniká velký sál s malbami a šachovnicovými parketami z roku 1830. Tento sál je dodnes využívaný jako koncertní síň.

Slohově starší barokní období je zastoupeno knihovními intarzovanými skříněmi z poloviny 17.století.

 

Otevírací dona na květen až září 9.00-17.00 hodin. 

Poslední prohlídka 60 minut před koncem otevírací doby.

Polední přestávka od 12.00 do 13.00 hodin. 

 

Vstupné

Plné 65 Kč

Snížené (děti do 15 let, důchodci, studenti, invalidé a vojáci ZS) 40 Kč

Rodinné (rodiny s dětmi) 170 Kč 

Děti do 6 let a tělesně postižení s doprovodem mají vstup zdarma. 

Doprovodný program při prohlídce 10 Kč k základnímu vstupnému 

 

Když už budete v Boskovicích, můžete s dětmi navštívit i hrad Boskovice a udělat si procházku torzem goticko-renesančního šlechtického sídla.

 

květen -

pondělí zavřeno, úterý - pátek 10-16 hod., soboty, neděle a svátky 10-18 hod.

 

vstupné:

dospělí:

30,- Kč

děti od 6 let, studenti, důchodci:

20,- Kč 

děti do 6 let, zdravotně postižení:

zdarma

 

Autor - jessynka