Cvičení a hry se psem

18.06.2012 22:20

 

Cvičení a hry se psem

 
Cvičení a hry nejsou jen pro malá štěňata, ale také pro starší dospělé psi a dokonce i seniory. Pokud to bude vás i vašeho pejska bavit, je dobré s ním cvičit a provádět různé hry denně. Můžete jak doma, tak třeba venku na procházce. Rozhodně je ale dobré začít se štěnětem a nejlépe hned od prvního dne, co si jej přinesete domů, protože většina štěňátek v tomto věku má chuť si hrát a právě v tomto období lze položit ideálně základy správného tréninku i chování. Štěně můžete při hře učit základům poslušnosti tak, že si to štěně ani neuvědomí. Jako motivační odměnu můžete použít například hračky namísto pamlsků. Jestliže chcete psa při hře i učit povely, musíte jej správně motivovat, dosáhnout toho, aby se štěně na cvičení těšilo a nevěnovalo pozornost ostatním psům nebo jiným rušivým elementům. 
 
Hra a výcvik štěňat
Pro malá štěňata jsou vůbec nejlepší pohybové hry, hry s míčem s chytáním a přinášením. Tyto jednoduché hry umožňují štěněti lépe poznat své tělesné dovednosti, vybíjejí nadbytečnou energii a hlavně nežádoucí agresivitu. Vhodné jsou také různé společenské hry a to především hravý kontakt s cizími lidmi, s jinými psy a jinými domácími zvířaty. Tato forma pomáhá začlenění štěněte do společnosti, odstraňuje strach z cizích lidí a učí komunikačním dovednostem. Zápasení neboli souboj o jakýkoliv předmět posiluje sebevědomí a vitalitu, ale zde si dejte pozor, z častého zápasu se pes může stát velice rychle agresivním a už ho to neodnaučíte. Takže doporučuji jen lehký souboj, který zakončíte hrou. Pes by měl vždy získané předměty opět vrátit, pokud nevrací, naznačuje, že nechce uznat člověka za vůdce smečky. Štěněti ukládejte zpočátku jen drobné úkoly a pokyny, které dokáže splnit ve hře.
 
Hra a výcvik mladých psů
Mladé pejsky už by jste měli začít učit základní návyky, a to čistotnost v mistnosti, reakci na jméno, nošení obojku a klidnou chůzi na vodítku. I tyto základní prvky lze naučit formou hry. Postupně už můžete také zapojit pátrací hry, kdy pes a majitel společně hledají ukryté předměty. Každý takový nález musí být ihned po zásluze odměněn a to pohlazením, podrbáním a také pamlskem. Pes se touto hrou nejen seznamuje s okolím ale také ztrácí strach z neznámého. Mladí psi už většinou zvládají přiběhnout na zavolání k páníčkovi a dávají přednost hře s ostatními psy, před hrou s majitelem. Hry s hračkami jsou už pro ně zajímavé pouze doma, kde nemají nic zajímavějšího, venku už je moc zajímat nebudou, takže pamlsky budou při hře a výcviku jistější. Doporučuje se už trénovat za přítomnosti dalších psů. Také už by jste jej měli začít učit plnit nejdůležitější povely jako k noze, sedni a místo. Tyto povely první trénujte doma s pomocí oblíbené hračky nebo pamlsku. Mezi výcvikem by vždy měla být krátká hra, což zmírní jeho napětí a pes pochopí, že se mu spolupráce při společné hře vyplatí. Pes by měl již rozlišovat, co je hra a co výcvik, proto mu schovejte všechny hračky mimo té, co použijete jako odměnu z dohledu. 
 
Hra a výcvik dospělých psů
Pokud nechcete aby váš dospělý pejsek zahálel, dopřejte mu například agility, frisbee, flyball a freestyle, což je tanec se psem. Sami už poznáte co má a nemá váš pejsek rád, co jej baví. Určitě by jste ale neměli polevit s výcvikem a hrami, protože psi jsou od přírody lenoši a do roka by všechny již naučené povely zapoměli. Ne, že by měli sklerózu, ale začnou povely ignorovat, nebo provádět jen s vrčením. Musíte je proto stále inspirovat hrou. I dospělý pes je zvědavý a rád si hraje, takže pokud už zapoměl poslušnost, můžete ho vše znova naučit stejně, jako mladého psa formou her. Pokud nechcete pejska jen na mazlení, můžete ho začít učit další povely, překážky a podobně. Pes může překážky podlézat, prolézat, přeskakovat a vy šikovně začnete do jeho hry vkládat těžší povely jako sem, zůstaň, ke mně, čekej, okolo a další. 
 
I starší pejsci potřebují výcvik a hry ke svému životu. Starším psům lehkým výcvikem a hrami totiž prodlužujete mládí. Sice už pro ně výcvik nebude tou nejdůležitější každodenní činností, ale měli by zvládat povely bez vrčení. Fenky zpravidla jsou poslušnější ale psi se s přibývajícím věkem stávají tvrdohlavými a méně tolerantními k okolí, proto je vhodné je stále udržovat v poslušnosti. Vhodnou hrou pro psi seniory mu pomůžete obnovit narušenou sebedůvěru a stejně jako u štěňat u něj bude platit pohlazení, podrbání nebo pamlsek. Měli by jste mu ale přiměřeně věku cvičení a hry zkrátit na minimum, protože už není v takové kondici jako za mlada a dávat jen lehce splnitelné povely.
 
Autor - Markéta
Tento článek je také publikován na stránkách Chytrá Žena.cz, pro které byl mnou napsán. Kopírování zakázáno!