Co je to myminigolf?

18.06.2012 22:28

 

Co je to myminigolf?

 
Myminigolf vám umožní, postavit si vlastní minigolfové hřiště skoro kdekoliv, například na louce, na pláži, na zahradě, v obýváku či hale. Můžete jej hrát prakticky na jakémkoliv povrchu a to třeba na trávě, betonu, koberci, parketech nebo dokonce na ledě. Myminigolf je  určen pro každého, koho tato hra baví a těší, protože si může zahrát venku i uvnitř po celý rok. Jedná se o netradiční a nenáročný sport pro všechny věkové kategorie, kde neexistuje žádné věkové omezení a ani není nutná dobrá fyzička. Jsou zde potřeba pouze dobré nervy a pevná ruka. Navíc, člověk se pohybuje v přírodě na čerstvém vzduchu, baví se s přáteli či rodinou a přitom si hraje. Přes zimu může trénovat doma v obýváku. 
 
Co k tomu budete potřebovat?
Na trhu se prodávají myminigolfé sety, které zpravidla obsahují 4 překážky, golfovou hůl, 2 míčky a výsledkový zápisník. Některé sety obsahují až 15 překážek. Můžete si takto vytvořit svoje vlastní minigolfové hřiště. Všechny sady jsou neuvěřitelně variabilní, postavit je můžete kamkoliv. Většinou jsou překážky vyrobené z umělé hmoty, která je odolná proti vlivům počasí a UV záření, což zaručuje, že barvy zůstanou stále zářivé a to i v létě na slunci. Stačí si tedy jen položit překážky na jakýkoliv alespoň trochu rovný povrch a minigolfový turnaj může začít. Překážky lze různě kombinovat, sestavovat si nejrůznější dráhy, takže záleží pouze na vaší fantazii. 
 
Pravidla myminigolfu 
Pravidla jsou stejná jako u minigolfu a to, jestliže se hráči nepodaří překonat překážku a dostat míček do jamky na první pokus, pokračuje z místa, kde se míček zastavil. Cílem celé hry je, dosažení jamky co nejmenším počtem úderů. Jestliže se nepodaří zahrát dráhu na 6 úderů, zapisuje se na této dráze výsledek 7 a vítězí hráč s nejmenším součtem úderů za celý okruh. Hráči při této hře potřebují jen jednu minigolfovou hůl a hra se hraje vždy ze základního pole. Pokud se hráči ani na šestý pokus nepodaří dostat míček do jamky, získává trestný sedmý úder a postupuje na další dráhu. 
 
Historie myminigolfu 
Jako první minigolfové hřiště vymyslel švýcarský zahradní architekt Paul Bongnia a v roce 1953 si ho nechal v Itálii patentovat. Tehdy postavil nedaleko Locarna první hřiště a stanovil pravidla. Minigolf ale pochází z klasického golfu a jeho historie sahá až do 16. století, kdy se ve skotsku začaly vytvářet na greenech jamky pro trénink dohrávek, později se tyto greeny stavěly i mimo hřiště. Přibližně ve třicátých letech dvacátého století se začaly objevovat první myšlenky na přiblížení finančně náročného klasického golfu široké veřejnosti. Minigolf tedy vznikl z klasického golfu a myminigolf zase z minigolfu, kdy si nadšenci chtěli hrát za každého počasí a kdekoliv. První prototypy myminigolfu byly vyrobeny z kartonu. První kompletní myminigolfový set, jak ho známe dnes byl vyroben až 15. května 2008.
 
U myminigolfu je také dobré to, že střídáním povrchů můžete zvyšovat nebo snižovat obtížnost hry. Myminigolf je tedy moderní variantou tradičního minigolfu mladého odvětví zábavy a dnes již také sportu a první variantou této hry. Hraje se minimálně ve dvojici. Počet úderů na zdolání překážky se zaznamenává do výsledkového zápisníku a na konci hry se po projetí všech překážek body sečtou, kdo projel hřištěm s nejmenším počtem úderů, ten vyhrává. Pořízení takového setu není zas příliš drahé, aby si jej nemohl pořídit každý a již po pár hrách se vám peníze za pořízení vrátí zpět, za běžné půjčovné. Doporučuji všem, kteří rádi hrají minigolf a celou zimu se těší, až si opět zahrají. 
 
Autor - Markéta
Tento článek je také publikován na stránkách Chytrá Žena.cz, pro které byl mnou napsán. Kopírování zakázáno!