Císařský den v Kadani

18.05.2010 15:43

Císařský den v Kadani

 

Dne 28. srpna se koná v Kadani tradiční historická slavnost Císařský den. Touto akcí si Kadaň připomene významnou událost, kdy v roce 1367 navštívil město římský císař a český král Karel IV. Bude se konat jarmark s ukázkami starých řemesel, které bude předvádět kovář, tesař, tkadlec, šmejdíř, pregéř, pasíř, hrnčíř, dráteník. Za hlasitého vyzvánění zvonů přivítají občané města císaře Karla IV. se svou družinou. Kadaň se navrátí do 14. století. Historickou část města ovládnou dobová řemesla, kejklíři, trhovci, stylová hudba i pouliční divadlo, šermíři i kouzelníci. V 14:00 hod. dorazí na tribunu u kostela Povýšení sv. Kříže císař Karel IV. se svým doprovodem. Od 17:00 hod. mají diváci možnost shlédnou ve Smetanových sadech rytířský turnaj na koních. Celá slavnost vyvrcholí po 20 hodině večerní programem s ohňovým divadlem, spojené s ceremonií, na kterou naváže slavnostní ohňostroj. 

 

Královské město Kadaň se Vám, milí návštěvníci, hodlá představit jako město moderní, pohostinné a příjemné. Kadaň získala statut svobodného královského města již kolem roku 1259 a zdejší hrad se v roce 1277 stal sídlem purkrabího Kadaňského kraje. Vrchol zaznamenala Kadaň jako středověké město, za vlády císaře Karla IV. Jaký význam městu přikládal, dokládá fakt, že město dvakrát navštívil. Jeho další historie se neliší od historie dalších měst a celé země. V dobách husitských válek patřila Kadaň ke katolickému táboru a byla dobývána v době baroka. Koncem 18. století se ve městě začalo rozvíjet rukavičkářské řemeslo a v dalším století i těžba hnědého uhlí. 

 

Program dne  

Mírové náměstí 

10.00 Slavnostní otevření tržiště Kadaňským purkmistrem Mikulášem Kotkem. 

10.00 - 13.30 a 15.00 - 19.00 Středověké tržiště s ukázkami řemesel, lazebna, rytířské ležení, historická hudba, dobové tance, kejklířská vystoupení, rytířská klání, pouliční divadlo, ukázky práva útrpného, středověké hry pro malé i velké.

Kadaňský hrad a městské hradby 

10.00 - 19.00 Rytířské ležení, historická hudba, dobové tance, kejklířská vystoupení, rytířská klání, pouliční divadlo, středověké hry pro malé i velké, sokolnické ukázky.

  

Hlavní programy na Mírovém náměstí 

13.45 Příjezd císaře Karla IV. a jeho družiny do města.

14.00 Slavnostní ceremonie a udělení městských práv.

20.00 Večerní ceremonie a velké ohňové divadlo zakončené ohňostrojem. 

Smetanovy sady - 17.00 Rytířský turnaj na koních. 

 

Vstupné je zdarma

 

Celý den budou na několika scénách rozmístěných po historickém centru města vystoupení hudebníků, tanečníků, kejklířů či ukázky práva útrpného. Po celý den rytířské ležení, jehož centrem bude stylově vybavený rytířský stan, středověká lazebna či katovna, ve které nebude chybět kláda či natahovací žebřík. Hladoví a žízniví návštěvníci ukojí své potřeby ve středověké taverně nebo orientální čajovně. Pro malé i velké budou připraveny středověké hry a soutěže.

 

Autor - jessynka

bez souhlasu autora kopírování přísně zakázáno!!!