Český ráj - Sobotka

05.08.2013 13:01

Český ráj - Sobotka

 

Český ráj - SobotkaSobotka je turistické letovisko s výraznou historií a kulturní tradicí. První písemná zmínka pochází z roku 1322. V roce 1346 se objevuje Beneš z Vartemberka, řečený ze Sobotky který byl roku 1349 jako pán na Kosti. Sobotecké náměstí je již přibližně sedm století středem města. V Sobotce se každoročně koná festival českého jazyka a literatury Šrámkova Sobotka, sobotecký jarmark a festival uměleckých řemesel.

 

Český ráj - Sobotka

 
Městečko Sobotka je nazýváno jižní branou Českého ráje a leží 80 km severovýchodně od Prahy v ose Mladá Boleslav - Jičín. V okolí najdete dominující hrad Trosky,  Podtrosecká údolí a rybníky, Prachovské skály, Hruboskalské skalní město, Drábské světničky, mnohé malebné osady, hrad Kost, údolí Plakánku a studánku Roubenku, Semtinskou lípu, bohužel na jaře 2000 byl strom zničen vichřicí, moře lesů a daleké rozhledy po Čechách - Krkonoše, Ještěd či Bezděz.
 
Město Sobotka
Sobotka je turistické letovisko s výraznou historií a kulturní tradicí. První písemná zmínka pochází z roku 1322. V roce 1346 se objevuje Beneš z Vartemberka, řečený ze Sobotky který byl roku 1349  jako pán na Kosti.  Sobotecké náměstí je již přibližně sedm století středem města. V Sobotce se každoročně koná festival českého jazyka a literatury Šrámkova Sobotka, sobotecký jarmark a festival uměleckých řemesel.
V městské památkové zóně je zachovaná lidová architektura, dřevěné roubené domy a další stavební památky. Nad městem se nachází krásný lovecký zámek Humprecht.
 
Vycházkové trasy do Soboteckého okolí
Vydat se můžete například na hrad Kost, hrad Trosky, vesnice Vesec nebo údolí Plakánek. V Sobotce je možné navštívit i několik památkových objektů. V monumentálním chrámu sv. Maří Magdaleny lze obdivovat skvostnou barokní výzdobu. Milovníci české literatury a díla Fráni Šrámka, nejznámějšího soboteckého rodáka, zamíří do jeho památníku muzea a archivu s množstvím zajímavých artefaktů a dokumentů. Šolcův statek je zajímavý už vlastní architekturou, prestižní výstavní síní výtvarného umění.
 
Zámek Humprecht
Lovecký zámek byl často opěvován básníky, byl pojmenovaný po svém zakladateli, známem barokním kavalírovi hraběti Janu Humprechtu Černínovi z Chudenic, který patřil k nejbohatším příslušníkům české pobělohorské šlechty. 
 
Prohlídka zámku
Zámecký okruh zahrnuje expozice v přízemí zámku s černou kuchyní a knihovnami, první poschodí s akustickou hodovní síní a místnostmi připomínající využití zámku rodinami Černínů a Netolických v 17. - 19. století, galerie, salónky a ložnice, a obchůzku ochozu zámku přístupného ze druhého poschodí. Prohlídka okruhu trvá asi 45 minut.
Vstupné 
plné 60 Kč
snížené 30 Kč
děti do šesti let (hromadně) 10 Kč
děti do šesti let (s rodinou) zdarma
Snížené vstupné se vztahuje na děti nad 6 let, studenty, seniory a držitele průkazů.
 
Naučná stezka Údolí Plakánek
Sobotka - Humprecht - Nepřívěc - Kost - Roubenka - Vesec u Sobotky - Sobotka
Naučnou stezkou projdete Soboteckou část Chráněné krajinné oblasti Český ráj, podíváte se na nejvyšší místo Sobotecké kotliny Humprecht, nedávno obnovenou poutní cestou se projdete do Nepřívěce a posedět můžete na návsi pod korunami lip. Cestou na hrad Kost půjdete kolem místa, kde více než dvě a půl století stála Semtinská lípa - symbol Sobotecka. Z Kosti do Vesce vás povede stezka podél říčky Klenice Plakánkem, nejmalebnějším údolím v okolí. Pro svoje přírodní hodnoty byla v roce 1990 vyhlášena přírodní rezervací. Pod ostrožnou Poráně projdete kolem Pilského rybníka, ke studánce Roubence a Veseckým plakánkem kolem bývalých pískovcových lomů a skalního mlýna do Vesce, malebné vesnice s roubenými domky.
 
Koupaliště Sobotka
Rekreační zařízení Sobotka je ideálním místem pro trávení volného času jak pasivně tak prostým odpočinkem v areálu koupaliště. 
 
Muzeum a archiv Fráni Šrámka
Muzeum vzniklo v 50. letech 20. století. Prohlídka muzea začíná stručným výkladem Šrámkova životopisu s důrazem na jeho vztah k Sobotce, 
po něm následuje projekce desetiminutového amatérského dokumentárního filmu bratrů Josefa a Miroslava Boudyšových Fráňa Šrámek v Sobotce v roce 1937, jediného snímku zachycujícího nejznámějšího Soboteckého rodáka. Tento film je technicky vyčištěn a doplněn o komentáře. Po shlédnutí filmu půjdete do dvou místností, které představují interiér Šrámkova pražského bytu a do jeho pracovny a knihovny a do obývacího pokoje. Veškerá Šrámkova pozůstalost včetně autorských práv patří Městu Sobotka. 
 
Lezecké centrum Sobotka
Areál nabízí asi 900 m2 lezeckých ploch včetně 90 m2 boulderu. Opláštění stěny je vyrobeno z nejmodernějších typů laminátů a překližek s povrchem z epoxidové pryskyřice se vsypem křemičitého písku.
 
Autor - jessynka

Český ráj - Sobotka  Český ráj - Sobotka  Český ráj - Sobotka