Časté močení u žen

18.01.2012 16:49

 

Časté močení u žen

 
Časté močení během dne závisí na mnoha okolnostech, zejména na množství tekutin, které za den vypijete či na síle svalstva močového měchýře. Většina žen močí asi 4 - 6 x za den. Jestliže tedy máte pocit, že močíte častěji než obvykle, měli by jste si zjistit příčinu ale  ve většině případů nebývá četnější močení známkou nemoci nebo poruchy, ale jednoduché opatření může pomoci tento problém odstranit. Jen zřídka se může stát, že časté močení vyvolá zánět močových cest, ale to jednoduše rozpoznáte že máte při močení pálení, pichlavé bolestí a v moči krev. Také se některým ženám stává, že na záchod musí běhat i v noci, proto se snažte před spaním omezit, ale ne vynechat příjem tekutin. 
 
Časté močení u žen může souviset s mnoha faktory od krásného těhotenství až po nemoc. Ano, i časté močení je průvodním jevem těhotenství  Objevuje se hlavně v noci a je způsobeno tím, že se děloha zvětšuje a následně tlačí na močový měchýř a také v důsledku většího výkonu ledvin, které se snaží, aby byly vyloučeny všechny odpadní látky. Trpí tím ale jen některé ženy, v poloha v předklonu velmi usnadňuje úplné vyprazdňování močového měchýře. Objevuje se hlavně v počátku těhotenství a pak také v devátém měsíci. 
 
Pokud se jedná o nemoci, časté močení způsobuje akutní zánět ledvin, sexuálně přenosné infekce, infekce močového měchýře a močové trubice, uretrální syndrom neboli zánět, poševní mykóza, pruritus vulvae neboli svědění zevních rodidel, diabetes mellitus - cukrovka nebo třeba ledvinová či hormonální porucha. Močová trubice právě u žen je velmi krátká, proto mohou snadněji než muži chytit různé infekce a za určitých podmínek mohou mikroorganizmy proniknout do močového měchýře a způsobit jeho zánět. I když se to nezdá, časté močení u žen je velice rozšířené, bohužel se o tom příliš nemluví, ale podle odhadů dokonce tento problém má nejméně pětina žen. 
 
Dalšími faktory častého močení jsou příliš velké množství požití kofeinu nebo alkoholu, močopudné léky, chlad, nervozita, neklidný močový měchýř, zúžení močové trubice, zátěžová inkontinence, prolaps dělohy či pochvy, pánevní dno které je přechodně oslabeno porodem, poškození míchy nebo nervového systému, zablokovaná močová trubice a v nejhorším případě rakovina močového měchýře a ledvin. 
 
Časté močení je vlastně stav, kdy žena cítí potřebu močit v krátkých intervalech. Pokud je žena naprosto zdravá a stane se jí to jen vyjímečně, většinou to nic neznamená, příčinou může být více močopudných tekutin jako například čaje nebo kávy. Také ženy v období menopauzi mohou trpět častějším pocitem na močení. Menopauza přímo nezpůsobuje časté močení, ale další změny související s tímto obdobím může být hlavní příčinou tohoto stavu, protože žena prochází mnoha změnami fyziologické a hormonální změny. V každém případě se pro jistotu poraďte o příčině častého močení se svým lékařem.
 
Autor - jessynka