Časté močení u mužů

18.01.2012 16:47

 

Časté močení u mužů

 
Jestliže máte potřebu běhat každou chvíli na toaletu, měli by jste to překonat a navštívit odborníka, protože většinou časté močení má řešení. Existuje mnoho příčin častého močení a u mužů to nemá vždy na svědomí jen prostata. Mimo dolních močových cest se u mužů často skrývají i jiná onemocnění, ten nejvážnější je karcinom prostaty ale může jít jen o hyperaktivní měchýř. Zvětšení prostaty je ale asi nejčastější příčina častějšího močení u mužů nad 50 let, protože tkáň zvětšené prostaty utlačuje močovou trubici a zhoršuje vyprazdňování. Tento problém ale mohou mít i zdaleka mladší muži a ve vzácných případech i mladíci kolem 20 let. 
 
Při prostatě moč odtéká v přerušovaném tenkém proudu, proto se plně nevymočí a po určité době ho pocit nutkání na močení nutí jít znovu. Nejčastěji prostata bývá postižena zánětem, nádorem, hyperplazií nebo může dojít jen k jejímu zvětšení a v nejhorším případě se jedná o rakovinu prostaty. Často se ale jedná o nezhoubný nádor prostaty. Onemocnění prostaty způsobuje nejen potíže s močením ale později také může dojít až k zadržování moči. Prevencí proti prostatě je zdravý životní styl, dostatek pohybu, neprosedět většinu času, pravidelný sex a hlavně je důležité nekouřit. Čím dříve se onemocnění prostaty zjistí, tím větší šance je na vyléčení, proto po 50 roce života navštěvujte pravidelně lékaře a při sebemenším podezření, okamžitě běžte na vyšetření k urologovi.
 
Pokud máte nutkání močit převážně v noci, může se jednat o nykturii. Za normálních okolností může člověk spát 6 až 8 hodin bez potřeby močit, proto když se v noci budíte kvůli močení, měli by jste vyhledat lékaře. Může se jednat o infekci močových cest, diabetes, intersticiální cystitidu a mnoho dalších onemocnění. Časté močení také mohou způsobovat některé léky, terapeutické záření, potravinové doplňky nebo dysfunkce močového měchýře. Také se může jednat o syndromem hyperaktivního měchýře, poruchu funkce ledvin, chlamidii nebo i srdeční selhávání. I léky na odvodňování podané večer mohou být spojeny s vyšší frekvencí nočního močení, protože se díky nim vytváří větší objem moči. 
 
Vyhledat lékaře by jste měli pokud mýváte naléhavé nucení na močení, časté močení ve dne nebo v noci, inkontinenci moči, slabý proud moči, přerušovaný proud moči, nutnost tlačení při močení, obtížné spuštění močení, odchod moči po ukončení mikce nebo pocit neúplného vyprázdnění. Muži mohou mít tzv. hyperaktivní měchýř, který způsobuje že mají pocit nucení na močení, které se naprosto liší od normálního, protože je nutí okamžitě vyhledat toaletu, ale nepředvídatelně, a to i při minimální náplni močového měchýře. Také příjem tekutin před spaním je pochopitelně často spojen s nucením na močení během noci ale to se jedná jen o neškodný a lehce řešitelný stav. U mužů je časté pití močopudného piva nebo kávy před spaním, kdy se pak mylně domnívají že mají prostatu, začnou brát volně prodejné léky aníž by si zašli k lékaři a tím si jen ublíží a mají noční běhavku častější. 
 
Autor - jessynka