Brno - venkov

03.03.2010 12:05

 Chtěla bych Vám představit okolí Brna, náš venkov. Narodila jsem se kousek za Brnem, ve vesničce Sokolnice. Vesnička vznikla asi roku 1350. Tenkrát to bylo panství hraběte Mitrovského a patřili mu i vesničky Horákov, Ponětovice, Kobylnice, Telnice a Jiříkovice. V Sokolnicích patří asi k největším památkám zámek, původně to byla renesanční tvrz. Dnes je na zámečku domov pro seniory. Za zámkem je velký park s palouky a hned za tím velká bažantnice, kde je plno zvířat, jeleni, srnky a jiná a vede až do vesničky Kobylnice. V Sokolnicích jsem žila do mých 7 let, poté jsme se přestěhovali o 2 vesničky dál, právě do Ponětovic. Tato vesnička vznikla už roku 1306. V Ponětovicích se nachází rybník, dříve byl ke koupání, v dnešní době slouží jen pro rybáře a v zimě je ideální pro bruslaře. Kousek za Ponětovicemi je další rybník směrem na Jiříkovice Grunty. V tomto rybníčku jsem se jako dítě často koupala. Před pár lety si tento rybník koupil soukromník a v dnešní době je to nejlepší místo pro rybáře ze širokého okolí. Chytat na tento rybník jezdí i rybáři z celé republiky. Nový majitel i u rybníka zřídil právě pro rybáře i ubytování v karavanech, zastřešené posezení s bufetem, sprchou a wc, možnost stanování a zapůjčení loděk. Od roku 2004 je zde i provozován v zimě lov na dírkách. V Ponětovicích jsem žila pár let, poté jsme se přestěhovali do Brna, ale do Ponětovic jsem se stále vracela. Každý víkend i prázdniny jsem tam jezdila k babičce. Často jsme i chodili na Mohylu Míru, která se nachází asi 4 kilometry od Ponětovic u obce Prace. Mohyla stojí na Prateckém kopci a je spojena s bitvou u Slavkova. Mohyla je vybudována z lomového kamene a tvoří ji čtyřboký komolý jehlan, vysoký přes 26 metrů. akončena je 10 m vysokým měděným starokřesťanským křížem spočívajícím na zeměkouli a zdobeném reliéfními motivy Panny Marie, ukřižovaného Krista, Boha Otce a Adamovy hlavy. Uvnitř najdeme čtvercovou 10 x 10 metrů velkou kapli s  oltářem z mramoru. Pod podlahou kaple je umístěno ossarium nebo-li Kostnice v níž jsou uloženy ostatky nalezené v prostoru bývalého bojiště. Zaklenutí čtvercové kaple vytváří pozoruhodnou akustiku - šepot v jednom rohu je v protilehlém rohu slyšet ve stejné hlasitosti-diagonální akustika, podobná "whisper gallery" je i v katedrále Sv. Pavla v Londýně. Nedaleko památníku se nachází muzeum s expozicí Bytvy tří císařů. Kousek odsud se i nachází návrší Žuráň. Je to velitelské stanoviště Napoleona I. v bitvě tří císařů 1805, zde se nachází památník z roku 1930 v podobě kamenného kvádru s mapou bojiště. Návrší kopce i s památníkem patří symbolicky Francii. Další zajímavou památkou v okolí je Santon. Vrch Santon poblíž Tvarožné je přírodní památkou vyhlášenou roku 1979 rozprostírající se na více než pěti hektarech - rostou zde vzácné teplomilné stepní druhy dřevin. Lidé zde pohybovali již od pravěku, archeologické průzkumy mluví o stopách osídlení z různých dob. Při Bitvě tří císařů u Slavkova zde byl zřízen opevněný bod francouzských dělostřelců. 

Kousek odsud se i nachází známí motorest Rohlenka. 

Když jsem se vdala, chtěla jsem opět bydlet někde poblíž vesniček, kde jsem se narodila a jako dítě vyrůstala. S manželem jsme se domluvili, že v některé z těchto vesniček si koupíme domek. Sháněli jsme opravdu dlouho, protože za cenu, kterou jsme na domek měli našetřeno, byla jen malá naděje, že se nám poštěstí domek sehnat. Po několika letech hledání se nám ale poštěstilo a koupili jsme si domek v Telnici. Všechny tyto vesničky a památky se nachází v okruho asi 7 kilometrů, kousek za Brnem.

V Telnici už bydlím 8 roků, je asi 2 kilometry od vesničky Sokolnice, ve které jsem se narodila.

Telnice je malebná vesnice a leží přibližně 15 km na jihovýchod od Brna. Dominantou obce je barokní kostel sv. Jana Křtitele, který leží na Masarykově náměstí. Obec je velmi křesťansky založená. narodilo se zde mnoho známých osobností, jako jsou poslanci Bohuslav Sobotka a Ladislav Šustr který je bývalým starostou této obce. Nejznámějším občanem je zasloužilý mistr sportu František Vykouřil, bývalý československý reprezentant v házené, nar. 8.2.1928. Házená je v této vesnici hodně proslulá. 

V roce 1995 získala obec 1. místo v 1. ročníku soutěže Vesnice roku. Takže bydlím v nejkrásnější vesnici ČR. 

V Telnici každým rokem probíhají hody a hodová zábava, vístava vín, obecní zabíjačka a plno dalších akcí. 

Telnice (Telnitz) náležela v době bitvy k sokolnickému panství hraběte Dietrichsteina. V průběhu bitvy u Slavkova měla Telnice zvláštní postavení: právě tady padly první výstřely, když v předvečer bitvy rakouští husaři vypudili z obce francouzské vojáky. Podle zápisu v obecní kronice začala bitva 2. prosince 1805 v časných ranních hodinách právě v Telnici, a zde také odpoledne téhož dne skončila. Nejprudší boje se odehrávaly v polích u trati Na lopatě, kde stojí boží muka. Jiná boží muka v Růžové ulici, postavená kolem roku 1810, údajně označují jeden ze šachtových hrobů.Telnice nabízí bohaté kulturní, sportovní a společenské vyžití. Pro příznivce sportu je k dispozici nová orlovna s rozsáhlým sportovním areálem, pro labužníky pak vinárna s výtečnými moravskými víny a restaurace s vyhlášenou domácí kuchyní.

 

Autor článku - Jessynka

bez souhlasu autora je kopírování článku zakázáno