Brněnské památky

26.05.2010 14:42

Brněnské památky

 

Hrad Špilberk

Vytváří už  sedm staletí výraznou dominantu města Brna, kterému v minulosti poskytoval ochranu a pocit bezpečí. Hrad byl založen kolem poloviny 13. století na nevysokém, ale poměrně příkrém skalnatém vrchu, tyčícím se bezprostředně nad historickým centrem města.

 

Náměstí Svobody  

Jedno z nejvýznačnějších náměstí historické části Brna. V minulosti se nazývalo Dolní rynek a ve středověku ho lemovaly domy významných Brněnských měšťanů i Moravských šlechticů, kteří si zde budovali paláce pro dny, které trávili v Brně. Roku 1679 byl vystavěn morový sloup, který se stal dominantou celého náměstí.  

   

Stará radnice  

Nejstarší světská stavba v Brně, v níž sídlila do roku 1935 městská správa. Její gotické jádro vzniklo kolem roku 1240. V průjezdu jsou dvě kuriozity - Brněnský drak (krokodýl z r. 1680) a kolo, které se do Brna údajně dostalo díky furiantské sázce, když ho jistý kolář z Lednice vyrobil a za jediný den dopravil do Brna a sázku tímto vyhrál.

 

Katedrála sv.Petra a Pavla  

V roce 2005 byla v chrámu na Petrově otevřena trvalá expozice s názvem Klenotnice katedrály, v níž mohou návštěvníci vidět bohoslužebné textilie, monstrance, kalichy a další předměty. Chrámem stojí v místech původního brněnského hradu s hradní kaplí z 11. a 12. století. Po jeho zániku už samostatná románská bazilika přestavěná ve 13. století na gotický chrám, ten byl upravován v 15. a 16. století, barokizován v 18. století. Současná novogotická úprava z přelomu 19. a 20. století.

 

Krypta Kapucínů  

Barokní krypta v podzemí kostela klášteru kapucínů. Ojedinělý systém cirkulace vzduchu umožnil zachování mumií příslušníků kapucínského řádu, mecenášů a dalších významných osob, kteří tam byli pohřbíváni od 2. poloviny 17. století. Největší zajímavostí je mumie pověstného vůdce pandurů barona Františka Trencka (1711-1749).

 

Vila Tugendhat  

Dílo světové moderny funkcionalistické architektury vila Tugendhat architekta Ludwiga Miese van der Rohe, vybudovaná v letech 1929-1930. Od roku 2001 je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO.  

   

Zelný trh - geografický střed Evropy  

Středověké náměstí, které si dodnes zachovalo původní funkci tržiště. Na obvodu stojí Dietrichteinský palác sídlo Moravského zemského muzea, nejstarší divadelní budova v Evropě Reduta, Dům pánů z Fanalu sídlo Centra experimentálního divadla, komplex středověkých domů Špalíček. Uprostřed náměstí barokní kašna Parnas podle návrhu J. B. Fischera.

 

Židovský hřbitov  

Hřbitov byl založen roku 1852, rozšiřován v letech 1911 a 1936. Na autentických hrobech převládají náhrobky z 19. a 20. století. Z významných osobností je zde pohřben např. herec Hugo Haas

 

Mahenovo divadlo  

Divadlo je postaveno ve slohu, který je kombinací neorenesance, neobaroka a neoklasicismu. Projektovali ho vídeňští architekti Ferdinand Fellner (1848-1916) a Hermann Hellner (1849-1919) v letech 1881-1882. Stojí na místech bývalých městských hradeb. Divadlo zahájilo provoz 14. listopadu 1882 a k jeho zajímavostem patřilo Edisonovo elektrické osvětlení.  

   

Janáčkovo divadlo  

Divadlo bylo postaveno v letech 1960-1965. Je sídlem souboru opery a baletu, hlediště pojme 1380 diváků, jevištní a osvětlovací techniku dodali světový výrobci. Obsahuje jeviště s točnou, na něž navazují zadní a dvě boční jeviště.

 

Divadlo Reduta  

Reduta je nejstarší divadelní budovou ve střední Evropě. V prosinci 1767 zde koncertoval malý Wolfgang Amadeus Mozart. Vznikla postupnými přestavbami v místě středověké zástavby měšťanských domů.

 

Hrad Veveří  

Jeden z nejrozsáhlejších moravských hradních areálů nad soutokem řeky Svratky a potoka Veverky. Vznikl již na přelomu 12. a 13. století jako lovecký hrad moravských markrabat. Jako jeden z nejdůležitějších zeměpanských hradů a později centrum rozsáhlého šlechtického panství.

 

Autor - jessynka