Bradavice u psů

18.06.2012 22:30

 

Bradavice u psů

 
I pes, stejně jako člověk může mít bradavice, které se tvoří na základě virového napadení povrchové vrstvy kůže některým z četných druhů virů. Tyto viry se přenáší přímým dotykem a mohou vstoupit do organismu třeba jen malou oděrkou na kůži, kdy psi mohou být přenašeči virů bradavic i na člověka a naopak. Psí bradavice jsou podobné pupínky jako lidské, vypadají jako malé kožní vyrážky, které mohou nastat kdekoliv na těle, včetně obličeje, tlapy a nohy psa. U psů se často vyskytují i v ústech a dokonce i blízko obočí tzv. papilomatózy.
 
Průběh bradavic
Ze začátku se bradavice množí velice rychle a jejich počet rapidně stoupá, až asi po 2 měsících však dochází k ústupu a většinou úplně sami vymizí. Přibližně do 5 měsíců je většina bradavic pryč, pouze papilomy v oblasti očí a úst ustupují pomaleji. Starší psi jsou citliví na bradavice více, protože mají slabý imunitní systém ale papilomy v oblasti ústní se vyskytují většinou jen u psů do 2 let stáří ale vůči papovaviru se postupně u psů objevuje vůčí nim odolnost. V oblasti oční se nejčastěji vyskytují do 4 let věku psa, málokdy je najdete u starších psů. Pes může mít buď jednu relativně velkou bradavici nebo více bradavic menších a to hlavně na nohou a obličeji. 
 
Léčba bradavic
Odstranění bradavic u psů nevyžaduje žádnou lokální léčbu, jestliže počet a rozsah bradavic nezpůsobuje komplikace, ale psi, kteří mají velký počet bradavic na kůži by měli zahájit tzv. antivirovou léčbu. U psů s jednou bradavicí je lepší počkat až sama ustoupí ale pokud se objeví vážnější komplikace například v příjmu potravy, nebo dokonce bradavice hnisají, provádí se chirurgické odstranění. Určitě uděláte nejlépe, když si zajdete k veterináři a poradíte se o vhodném postupu léčby, někdy pomohou i vitamíny A a E. Můžete také vyzkoušet olejíček s vitamínem E, který denně budete masírovat na postižené části psí kůže a během několika dnů by mělo být vidět výrazné zlepšení. Vyjímečně se u psů používá i zmrazení bradavic. 
 
Papilomatóza u psů
Papilomatóza je typ bradavic a nepěkných výrůstků okolo očí, uší nebo mezi prstními polštářky u psů a dalších zvířat. Projevuje se světlými výrůstky, které se velice rychle šíří a rostou do podoby květákovitých papilomů s malými nitkovitými výběžky. Velikost papilomů je kolem 2 centimetrů a nejčastěji je najdete na sliznici dutiny ústní, okraji pysků, hrtanu a mandlích. Může se ale také objevit na víčkách a spojivce očí, kůži hlavy a spodních částí končetin. U psů většinou, nedojde-li k poranění a následnému zhnisání, papilomatóza odezní sama. 
 
Bradavice u psů jsou často popisovány jako neškodné nádory, které mohou způsobit mírné podráždění na postižených částech pokožky. Pes, který je postižený bradavicí by neměl vykazovat žádné známky slabosti a měl by se chovat přirozeně a v příjmu potravy by jste neměli shledat žádné odlišnosti. Jestliže ale zjistíte, že tomu tak není, jedná se o komplikaci a ihned vyhledejte veterináře. Časté jsou komplikace u bradavic v dutině ústní, protože je zde zvýšená tvorba slin, a proto může dojít ke krvácení z poraněných výrůstků a bolestivému příjmu potravy i polykání, čímž dochází k hubnutí. Papilomy se ve vyjímečných případech mohou zvrtnout v karcinomy, ale to se stává jen ojediněle. Nikdy se nesnažte bradavici sami odstranit. 
 
Autor - Markéta
Tento článek je také publikován na stránkách Chytrá Žena.cz, pro které byl mnou napsán. Kopírování zakázáno!