Bábovky (moučník)

17.04.2012 18:13

 

Bábovky (moučník)
 
Bábovka  je druh sladkého pečiva a patří mezi nejžádanější, protože každého z nás někdy chytne mlsná a koukáme, kde je co dobrého. Bábovka je jedna z nejrychlejších a nejchutnějších a proto když chcete jenom udělat radost někomu blízkému nebo sami máte chuť, je právě bábovka tou pravou. Také při nečekané návštěvě, ke kafíčku je opravdu to nejlepší, čím můžete své hosty uspokojit. Do těsta můžete přidat spoustu různých dobrot jako třeba oříšky, kakao, drobně posekanou čokoládu, kokos nebo třeba různé ovoce, likéry a bábovka bude vláčnější. Při obměně bude bábovka alespoň pokaždé jiná.
 
Bábovka je typicky české pečivo ale oblíbená je také v Polsku, Rakousku a jižních částech Německa. V Německu je známá pod jménem gugelhupf. Také v Itálii a Francii mají moučník, který se formou a složením podobá naší bábovce. U nás se bábovka připravuje nejčastěji dvoubarevná a to se světlou a tmavou částí. Do tmavší se přidává kakao. Oblíbená je také s rozinkami, jablky a skořicí, s různým alkoholem jako jsou likéry nebo červená vína, ovocné, oříškové, kokosové, karamelové nebo třeba bábovka jako tiramisu, margotka, cuketová, s brusinkami, jogurtová, kefírová, maková, majonézová, tvarohová, marcipánová, mandlová, medová, kávová, perníková, piškotová, z podmáslí, rýžová, bramborová nebo dokonce masová. 
 
Do bábovky si každý může přidat ingredience dle své vlastní chuti. Připravuje se ve speciální formě, která dává pečivu typický tvar s otvorem uprostřed, ale jsou různé tvary od těch klasických až po různé tvary jako třeba růže, kytky, hrady a mnoho dalších.
Bábovka se většinou dekoruje posypáním moučkovým cukrem, politím čokolády, posypáním oříšky či kokosem. Bábovku ale můžete použít i místo dortu a potáhnout ji třeba marcipánem. Taková bábovka bude jistě vypadat slavnostněji. Také můžete do bábovky přidat potravinářská barviva, což umožňuje vytvořit různé netradiční barevné variace. 
 
Existuje spousta různých receptů, od těch tradičních co se dědí z generace na generaci až po ty moderní, které najdete v různých kuchařských knihách, časopisech nebo také na internetu. Jsou různá těsta jako třeba kynutá, třená nebo olejová. Těsto na třenou bábovku se připravuje z mouky, vajíček a mléka, kdy našleháním bílku se získává základ pro světlou složku bábovky a  tmavá složka se připravuje přidáním kakaa. Olejová se připravuje s použitím oleje a vody namísto mléka a těsto na kynutou bábovku se připravuje stejně jako třenou z mouky, vajíček, mléka a navíc másla a droždí. Výborná je také bábovka s kandovaným ovocem nebo třeba šlehačková. Ať už si upečete jakoukoliv, přeji dobrou chuť. 
 
Autor - jessynka
Tento článek je také publikován na stránkách Chytrá Žena.cz, pro které byl mnou napsán. Kopírování zakázáno!