Australský ovčák

17.05.2012 22:05

 

Australský ovčák

 
Jestliže jste se rozhodli pro pejska a to zrovna plemeno australský ovčák, tak budete pro něj potřebovat dostatek místa a prostoru na proběhnutí. Samozřejmě netrpí ani pejsci v paneláku, jestliže s ním budete chodit velmi často na procházky. Australský ovčák je středně velký, ostražitý, silný, vytrvalý a učenlivý pracovní pes, který byl vyšlechtěn hlavně k pasení ovcí. 
 
Pro koho je vhodný?
Australský ovčák se určitě hodí do rodiny, a to i s malými dětmi, je hravý, přítulný, velice poslušný a rychle se učí novým věcem a povelům. Dokáže poslouchat všechny členy rodiny včetně malých dětí. K dětem jsou hodní a výrazně trpěliví. Navíc tito psi mají silně vyvinutý obranný pud, takže dobře ohlídají celou rodinu. S cizími lidmi i zvířaty se dokážou snášet velice dobře a bezdůvodně nezaútočí ani na cizího. Je vhodný hlavně pro život na venkově, ale dobře si zvykne i ve městě. Ovšem  to není plemeno, které by mohlo být samotné někde na zahradě nebo v zavřené kotci, nejlépe se cítí ve stálém kontaktu s členy rodiny. Tento krásný kamarád a společník vyžaduje dostatek prostoru a pracovního využití, někde celý den uvázaný nebo zavřený by trpěl. 
 
Jaké má potřeby?
Tohle plemeno vyžaduje vyvíjet neustálou aktivitu, proto je dobré ho stále něčím zaměstnávat, aby si nehledal zábavu sám a pak třeba něco neničil. Výborné jsou pro něj dlouhé procházky a nejlépe spojené s aportováním, které je bude moc bavit. Je spousta psích sportů a pro toto plemeno jsou všechna naprosto ideální, vše se lehce naučí a bude velice spokojený. Hodí se do vícečlenné rodiny, kde jsou děti, které se mu budou stále věnovat, házet aportky a dovádět sním. Také má rád plavání a agillity. Péče o tohle psí plemeno není vůbec náročná, pouze postačí asi 1x týdně vyčesávat srst a to hlavně v době línání. 
 
Něco z historie
Australský ovčák vznikl křížením australských divokých psů dingo s kolií a možná i dalších plemen, přesně to už bohužel nikdo neví. Dříve se především využíval k hlídání stád, v současnosti je vyhledávaným společníkem do rodiny a záchranářem. Je to velmi inteligentní plemeno, které pochází z USA z Kalifornie, ale předky má z Nového Zélandu a Austrálie. Nejen že pásl stáda ovcí na farmách a rančích Ameriky, ale také často doprovázel koně, například při westernovém ježdění. Také od začátku byli australští ovčáci oblíbenci indiánů a ti o nich hovořili jako o psech s očima duchů a toto výstižné přirovnání jim zůstalo dodnes. Momentálně je tohle plemeno rozšířeno skoro v celé Evropě, v ČR je od roku 1995 a má jich přiblžně 1000 majitelů.
 
Australský ovčák váží asi 18 až 28 kg a měří v kohoutku 45 až 58 cm a srst má jemnou a lesklou. Dožívá se přibližně 12 - 14 let. Je to robustní pes, který potřebuje zábavu, činnost, pohyb. Sice to není žádné hyperaktivní stvoření, které by nedokázalo v klidu v domě nebo na zahradě odpočívat a užívat si pohody, ale určitě by si ho neměl pořizovat ten, kdo je celý dny v práci a ve volném čase chce odpočívat u televize nebo počítače. Toto plemeno nemá tendenci ničit zařízení bytu a dospělí pejsci vydrží i pár dní nicnedělání, ale určitě jim to nebude moc milé. Má rád, když se kolem něj stále něco děje, velice rád cestuje a je vždy pozitivně naladěný a neustále veselý. Australský ovčák se vychovává velice snadno, ale stejně jako všechna jiná plemena ve štěněcím věku kouše a trhá všechno. Proto je třeba jej hned učit poslušnosti, je to plemeno chápavé, vnímavé a dostatečně chytré na to, aby se naučilo mnohým cvikům velice rychle. Je to vyrovnaný, klidný pes, který bez problémů může s vámi běžet i vedle kola, koloběžky nebo bruslí, přičemž zůstane dobře ovladatelný. 
 
Autor - jessynka
Tento článek je také publikován na stránkách Chytrá Žena.cz, pro které byl mnou napsán. Kopírování zakázáno!